“Je moet eens schrijven over een herfstdip, hartstikke relevant nu” appt een vriendin naar me. Je slaat de spijker op zijn kop, antwoordde ik, vandaag heb ik echt een off day. Een paar weken geleden was ik bijna euforisch over de herfst. De prachtige kleuren van de bladeren, kastanjes zoeken met de kinderen en lange boswandelingen, maar nu het dagen achter elkaar regent, ben ik minder enthousiast. De dagen worden korter en het regent veel. Mijn humeur verandert en daardoor functioneer ik minder goed. Heb ik last van een herfstdip of moet ik me niet zo aanstellen?
Wat is een herfstdip?
Uit onderzoek blijkt wel degelijk een relatie tussen de kortere dagen in de herfst en het somber worden. Het is wetenschappelijk bewezen dat je lijf en geest kan reageren op verschillende seizoenen en last kunt hebben van een herfstdip. Met een herfstdip voel je je somber, zonder dat je hier een aanwijsbare reden voor kunt noemen. Je bent minder scherp, je onthoudt dingen minder goed en kunt wat geïrriteerd of chagrijnig zijn. Mensen die een herfstdip blijken te hebben, merken dat ze meer behoefte hebben aan slaap. Andere negatieve verschijnselen van een herfstdip kunnen zijn dat je minder zin hebt om sociale activiteiten te ondernemen en meer (calorierijk) wilt eten. Een herfstdip is specifiek voor de periode in de herfst, omdat de klachten er niet zijn in de zomerperiode en vanzelf verdwijnen zodra de dagen langer worden.
Voorkomen of bestrijden?
Een herfstdip kun je volgens mij niet echt voorkomen, maar je kunt wel de klachten bestrijden. Met stip op nummer één staat: bewegen in de buitenlucht. Ga naar buiten, elke dag. Ik ga het liefst meteen in de ochtend wandelen. Als ik mijn dag actief begin dan voel ik me gedurende de rest van de dag ook een stuk fitter. Het is een drempel om ’s ochtends vroeg in het donker of met regen de deur uit te gaan, maar na een wandeling voel ik me eigenlijk altijd een stuk opgewekter. Frisse lucht, beweging en relativering.
Tip: Uit onderzoek blijkt dat natuur gezond is en dat mensen die twee uur per week in de natuur doorbrengen, hun leven een hoger cijfer geven. Doe bijvoorbeeld mee met de IVN #2uurnatuur Challenge!
Gevoelens
Beweging is niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je mentale gezondheid. Met een wandeling in de frisse lucht kun je je hoofd leeg maken. Zo krijg je weer ruimte om te relativeren en positiever te denken. Eerder schreef ik: Mentaal sterker door wandelen en Positief denken.
When it rains, look for rainbows.
When it’s dark, look for stars.
Comfort food
De hele dag door heb ik trek en zin in ‘comfort food’. Een paar weken geleden ging ik even helemaal de mist in met mijn gezonde eetpatroon. Uit zelfmedelijden en verveling propte ik van alles in mijn mond. Ook heb ik de pepernoten al zien liggen, maar probeer zoveel mogelijk gezond en verantwoord te eten. De mandarijnen zijn nu bijvoorbeeld heerlijk. En nooit eerder at ik pompoen puree. Nu ben ik er gek op. Met een warme maaltijd voel ik me meer verzadigd, waardoor ik minder neiging heb om tussendoor te snaaien. Zo maakte ik appeltaartpap als ontbijt en pompoensoep voor lunch. Kies voor voeding dat je energie geeft. De juiste bouwstoffen in voeding zijn juist nu belangrijk.
Weg met die dip
Zorg naast dagelijkse beweging ook voor de ontspanning die je lijf vraagt. Hello Netflix, warme sloffen, geitenwollen sokken, dikgebreide trui en kruip onder een dekentje op de bank. Probeer het thuis een beetje op te vrolijken en laat je huis lekker ruiken. Probeer eens nieuwe activiteiten waar je eerder geen tijd voor had, zoals kleuren, puzzelen, schilderen op nummer. Behalve dat het leuk is om iets nieuws te proberen, train je ook nog eens je brein. Of pak eens projecten op in huis die je van de zomer hebt uitgesteld. De herfst vind ik ook altijd het seizoen van (bord)spelletjes. Leuk, knus en gezellig met elkaar. Hét recept om die herfstdip te bestrijden, blijft, of het nu regent, stormt of sneeuwt: buiten bewegen!