“Hoe lukt het jou toch om alles te combineren? Ik vind dat zo knap van je.” Dit mooie compliment kreeg ik, maar zette me toch aan het denken. Structuur wordt ook wel geassocieerd met saai, voorspelbaar en burgerlijk. En daarbij wordt routine vaak bestempeld als iets negatiefs. Het is dan ook niet heel spannend om te vertellen dat je de vaatwasser hebt uitgeruimd, je kinderen naar school hebt gebracht, je wekelijkse boodschappen haalt en ’s avonds de broodtrommels van je kinderen hebt klaargezet. Maar een vaste structuur heb ik wel nodig om mijn gezin, werk, sociale leven, leefstijl en blog te combineren. Ik weet graag waar ik aan toe ben, houd niet van verrassingen en routine geeft mij rust. Zo maak ik boodschappenlijstjes, zet ik reminders in mijn agenda, mail ik mijzelf als ik dingen niet moet vergeten en bereid ik mij ’s avonds voor op de volgende werkdag. Een goede voorbereiding is het halve werk en door orde op zaken te stellen, ervaar ik meer rust in mijn dagelijks leven.
Dagelijkse gewoontes
Zo ben ik overigens altijd al wel geweest. Ik was altijd ruimschoots klaar voor deadlines en zelfs met een baby en peuter ben ik nog nooit ergens te laat gekomen. Ik weet nog goed een collega zei dat hij het toppunt van burgerlijkheid vond dat broodtrommels al ‘s avonds op het aanrecht klaarstonden voor de volgende dag. Noem het saai of ongezellig, maar dit soort dagelijkse gewoontes zorgen niet alleen voor houvast en structuur, maar vermindert bij mij ook het gevoel van stress. Door prioriteiten te stellen, ga ik efficiënt te werk en creëer ik rust in mijn dag en in mijn hoofd.
A good system shortens the road to the goal
Wanneer activiteiten een routine vormen, verkleint dit de kans dat je ze uitstelt. Denk bijvoorbeeld aan vroeg opstaan en sporten. Doordat vroeg opstaan en een workout in je systeem zit, zul je het minder snel uitstellen. Ook kun je uren kwijt zijn aan twijfelen. Ik weet doorgaans wat ik wil en twijfel betekent niet doen. Draaf je altijd maar door? Dan is het misschien ook aan te raden om vaste rustpunten in je week te plannen. Kruisjes in mijn agenda noem ik dat. Dan komen er geen afspraken en zie ik wel waar ik op dat moment zin in heb. Door de structuur in mijn leven, ben ik productiever. Ik krijg ontzettend veel voor elkaar op één dag. En dat geeft me weer een goed gevoel. Wat voor de een werkt, hoeft natuurlijk niet voor een ander te werken. Misschien ga jij gewoon lekkerder op een deadline en een beetje chaos.
Succesformule
Structuur heeft ook een valkuil, bijvoorbeeld dat je onrustig wordt wanneer dingen even anders lopen dan gepland. Als iets niet op de boodschappenlijst staat dan vergeet ik het gegarandeerd. Zeker met kinderen lopen dingen vaak anders dan je van tevoren had bedacht. Met de komst van mijn jongens heb ik moeten leren om dingen los te laten en niet te verkrampen of gefrustreerd te raken als ik van mijn planning moest afwijken.
De kunst is om van je eigen sleur te genieten
Ondanks mijn vaste routines loopt echt niet altijd alles op rolletjes. Zo word ik regelmatig overruled door twee mondige kleuters, moet ik nog steeds wel eens slikken en diep ademhalen als iets anders loopt dan ik had bedacht en ben ik altijd mijn sleutels kwijt en is mijn kledingkast een puinhoop. Ondanks dat is structuur is voor mij een succesformule. Heel hip klinkt het misschien niet, maar ik vind het rustig en overzichtelijk, zo’n burgerlijk bestaan. Niets mis met structuur en burgerlijkheid, sterker nog, die collega met zijn allergie voor burgerlijkheid eet twee keer in de week bij zijn vader en moeder. Zijn we niet allemaal een tikkeltje burgerlijk?
Op de foto zie je het herbruikbare notitieboek van Bambook.
Wil je meer lezen over mijn leefstijlverandering? Lees Mijn verhaal.
Ben je benieuwd waar ik mij dagelijks mee bezig houd? Volg me dan op Instagram. In de ‘highlights’ deel ik wat me bezighoud, nieuwtjes, polls en meer. Ook deel ik regelmatig leuke winacties op mijn feed en vind je korte video’s (onder reels) van mijn workouts.