Naroepen, imiteren, belachelijk maken, bedreigen, slaan en spugen. Dit weekend hoorde ik over vreselijke pesterijen in nota bene groep 4 van een basisschool. Manieren van pestgedrag die niet eens bij me opkomen, terwijl deze kinderen nog maar net zeven of acht jaar oud zijn. Het breekt mijn hart als ik aan mijn eigen kinderen denk. Als ouder wil ik graag dat mijn kinderen een fijne schooltijd hebben en zich prettig kunnen ontwikkelen. Mijn zoon is net gestart in groep 3 en er wordt gelukkig veel aandacht besteed aan groepsvorming. Ik ben heel blij dat ze aan het begin van het schooljaar werken aan een fijne en veilige school. Maar het voorkomen en aanpakken van pesten vraagt natuurlijk het hele jaar aandacht.
Het is maar plagen
‘Stel je niet aan, het is maar plagen!’ Hoor je dat ook wel eens? Pesten wordt vaak onderschat, terwijl de gevolgen levensgroot kunnen zijn. Het is een vorm van agressie waarbij geprobeerd wordt om iemand opzettelijk pijn te doen. Bij plagen is de sfeer positief en kun je terugplagen. Pesten is altijd gemeen bedoeld. Er zijn veel manieren zoals fysiek pijn doen, eigendommen stuk maken, roddelen, uitlachen, leugens vertellen of buitensluiten.
Pesten kan langdurige negatieve gevolgen voor je gezondheid hebben. Het is dus essentieel dat iemand die gepest is, de psychologische hulp krijgt die hij of zij nodig heeft. Pesten is pijnlijk, vernederend en verlammend. Het leidt niet alleen tot angst of stress, maar kan ook depressie, chronische pijn, spijsverteringsproblemen en slapeloosheid meebrengen.
Lees meer over pesten op www.weektegenpesten.nl
Week Tegen Pesten
Dit najaar organiseert Stichting School & Veiligheid weer de Week Tegen Pesten. Het motto dit jaar is: Buitensluiten? Uitgesloten! Buitensluiten is een ernstige vorm van pesten, maar we hebben er bijna allemaal mee te maken in het leven. Vraag maar eens om je heen wanneer iemand zich buitengesloten voelde en iedereen kan wel een voorbeeld noemen. Het zijn eenzame momenten die vaak ook bij het leven horen, maar als je structureel wordt genegeerd dan kan dat diepe sporen achterlaten.
Pesten is geen kleuterding
Pesten komt niet alleen bij kinderen voor, maar ook bij volwassenen. Zo wordt 20% van de bewoners in een bejaardentehuis (Ouderenfonds), 20% in de sport (Centrum Veilige Sport) en meer dan 500.000 werknemers (TNO) gepest. Treiteren, roddelen, uitlachen, buitensluiten of achterhouden van belangrijke informatie zijn vormen van pestgedrag binnen de sportvereniging of de werkvloer. Zelfs tijdens het thuiswerken gaat pestgedrag online verder. Meer dan ooit is het belangrijk om stevig in te zetten op een positief groepsklimaat waar iedereen erbij hoort, een plek heeft en zich welkom voelt. Buitensluiten hoort daar niet bij! Wat mij betreft zou pesten verboden moeten worden.
Afbeelding: Pexels