Waarom? Omdat je darmen je zoveel kunnen vertellen. Gaat het goed, dan zijn je darmen waarschijnlijk rustig. Eet je minder vezels dan zie je dat in je poep. Heb je stress, grote kans dat je buik ook signalen afgeeft. Uit onderzoek blijkt dat slechts één op de 10 mensen weet wat de spijsvertering doet. Het belang van de spijsvertering voor je gezondheid wordt vaak onderschat, maar is misschien wel de basis van jouw gezondheid! Met de campagne ‘Listen to your guts’ zet de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) heel Nederland aan het denken over de spijsvertering.
Neem je buik serieus
In het spijsverteringsstelsel kunnen ziekten als darmkanker, leververvetting en chronische ontstekingsziekten ontstaan. Maar er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat ook andere ernstige aandoeningen, zoals stofwisselingsziekten, aandoeningen aan het immuunsysteem en hart- en vaatziekten hun oorsprong vinden in de spijsvertering. En hersenaandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson. Maag-, lever- en darmaandoeningen zijn de afgelopen 25 jaar met een kwart toegenomen en zijn de 3e oorzaak van alle ziekenhuisopnames. Maar ook huisartsen zien steeds vaker patiënten met spijsverteringsproblemen.
Je buik is de plek waar allerlei ziekten ontstaan en waar dus ook de oplossing voor meer gezondheid ligt. De verzameling organen die samen je spijsvertering vormen, verteren niet alleen je eten. Ze zorgen er ook voor dat jij je fit voelt en energie hebt. Door onze buik serieus te nemen, vezelrijker te eten en alert te zijn op de eerste signalen als er toch iets misgaat, kun je ziekten voorkomen. Onderdeel van de campagne is een online spijsverteringstest. Aan de hand van vragen over je leefstijl, ontlasting en gewicht krijg je advies over de spijsvertering.
Over de Maag Lever Darm Stichting
De Maag Lever Darm Stichting zet in op een gezonde spijsvertering voor iedereen. Dat doen ze via wetenschappelijk onderzoek, steun aan patiënten en bewustwording. De MLDS bestaat in 2022 veertig jaar. In deze jaren is er veel bereikt. Zoals het bevolkingsonderzoek darmkanker, waarmee we jaarlijks duizenden levens redden. Tegelijkertijd zijn er nog belangrijke stappen te zetten. Zoals het verder ontrafelen van de relatie tussen het darmmicrobioom en onze gezondheid. Lees meer op www.mlds.nl.
Lees ook: Trommel zonder rommel