Wat doe je als omstander bij grensoverschrijdend gedrag? Van 5 t/m 9 december 2022 stond deze vraag centraal in de Week van de Integriteit. In deze week werden er allerlei activiteiten georganiseerd die gaan over jouw rol, als omstander, bij grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Zo komen de manieren waarop je kunt ingrijpen aan bod. Maar ook pesten, racisme, discriminatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag passeren de revue. Allerlei gedragingen waarvan je hoopt dat het in jouw werkomgeving niet voorkomt. Helaas gebeurt dit overal. Wat doen wij, jij en ik, de omstanders, als we grensoverschrijdend gedrag zien?
“Nu die doofpot omgooien en de waarheid op tafel“. Presentatrice Chantal Janzen verwees met deze opmerking naar de berichten over wangedrag achter de schermen bij het televisieprogramma The Voice of Holland. Grensoverschrijdend wangedrag komt veel vaker voor dan we denken. Want ook als alles juridisch formeel goed is geregeld, worden dit soort gedragingen niet gemeld. Slachtoffers durven niet te praten, omdat ze de pijn niet willen herbeleven. Ook is er angst voor imagoschade. Het is belangrijk om met elkaar te zorgen voor een sfeer waarin je elkaar wel durft aan te spreken.
Kennisquiz over integriteitsdilemma’s
De Week van de Integriteit hoopt met allerlei lezingen deelnemers te inspireren, informeren en motiveren om te handelen. Zo kon je o.a. je kennis over pesten en ander grensoverschrijdend gedrag testen in een quiz waarin een aantal dilemma’s aan bod kwamen. Stel dat een mannelijke collega graag naar een door vrouwen georganiseerde borrelavond wil. Wat zeg jij als hij te horen krijgt dat deze avond alleen voor vrouwen is? Of spreek jij je collega aan als hij of zij een regelmatig een transpiratiegeur verspreidt? Sommige dingen zijn heel duidelijk, maar het is juist goed om aandacht te hebben voor het grijze gebied en hier met elkaar het gesprek over te voeren.
Lees ook: Pesten op de werkvloer