Heb je genoeg van al dat gejojo met diëten en wil je nu écht een keer afvallen? Als je gewicht wilt verliezen, denken we vaak meteen aan het aantal kilo’s dat we willen kwijtraken. ‘Ik wil over een maand vijf kilo lichter zijn, of nog voor de vakantie tien kilo afvallen.’ Maar als je dat doel vervolgens niet haalt, dan is de afvalpoging mislukt. En daar zit je dan op je vakantie met al die extra kilo’s. Om duurzaam gewicht te verliezen, is het belangrijk om te focussen op de manier waarop je dat wilt doen en juist niet op het afvallen van een aantal kilo’s.
Begin vandaag met afvallen
Afvallen is in theorie eigenlijk heel simpel. Om gewicht te verliezen moet je minder calorieën nuttigen dan verbranden. Maar ja, als het zo makkelijk zou zijn, zou niet meer dan de helft van de Nederlanders te zwaar zijn. Afvallen gaat om een veranderingsproces van je manier van leven. Goed nieuws, dat kun je leren! Wanneer je de stap zet om af te vallen, hoef je niet te wachten tot 1 januari of volgende week maandag. Je kunt direct beginnen. En misschien geldt wel, des te eerder hoe beter. Wie wil er nou niet lekker in zijn vel zitten?
Breng familie en vrienden op de hoogte
Afvallen hoef je niet alleen te doen. Steun uit je omgeving is belangrijk. Het is niet alleen prettig om support van je familie en vrienden te krijgen, maar het kan je ook helpen naar een gezonder gewicht. Het kan moeilijk zijn om je verhaal te vertellen aan de mensen om je heen. Misschien is het te pijnlijk of privé. Je hoeft het echt niet van de daken te schreeuwen. Vertel de mensen met wie je samenwoont en/of werkt dat je gaat afvallen en op welke manier. Zo kunnen zij zich sneller aanpassen aan jouw eetpatroon en rekening houden met jou door bijvoorbeeld geen calorierijke maaltijden of snacks voor te schotelen. Of vraag iemand om op je kinderen te passen, zodat jij kunt sporten. Afvallen gaat vaak met ups en downs, daar hoef je je echt niet voor te schamen. Maar je kunt daarbij misschien best wat steun gebruiken!
Houd een eetdagboek bij
Heb je wel eens bijgehouden wat je op een dag eet en drinkt? Het bijhouden van een eetdagboek kan je helpen om niet op de automatische piloot naar eten te grijpen. Je wordt hierdoor bewuster van wat je eet. Al door verschillende wetenschappelijke onderzoeken is bewezen dat het bijhouden van een eetdagboek behulpzaam is bij het afvallen. Door een eetdagboek bij te houden, kun je leren om je portiegroottes onder controle te krijgen en verander je zinloos snacken in verantwoorde tussendoortjes. Ook vooruit kijken is vooruit regeren. Door je maaltijden te plannen, voorkom je niet alleen impulsaankopen in de supermarkt maar ook zinloos snacken.
De conclusie is om geen obsessie te maken van de kilo’s die je wilt afvallen, maar je te richten op het proces van gedragsverandering. En misschien wel net zo belangrijk. Zoek hulp als je daar behoefte aan hebt. Een duwtje in de rug of een aanmoediging kan je helpen om door te zetten op de momenten dat afvallen je zwaar valt. Afvallen, je hoeft het niet alleen te doen!
Lees ook: Preventief medisch onderzoek