Bij bosbaden dacht ik aan een frisse duik in een bosmeertje, maar dat wordt hier niet mee bedoeld. De Japanners noemen het shinrin-yoku – oftewel je onderdompelen in de natuur; letterlijk en figuurlijk. Je beweegt je heel bewust en langzaam door het bos, terwijl je probeert om alles in je op te nemen met het doel om je gezondheid te verbeteren. Wat zie je en wat hoor je? Wat ruik je? Wat voel je? Wat proef je?
Deze meditatieve manier van wandelen wordt steeds populairder. Simpelweg omdat het positieve effecten heeft op je gezondheid en heel laagdrempelig is. Je hebt geen speciale vaardigheden of kleding nodig, alleen een open mind en de wil om bewust contact te maken met de natuur. In deze blog vertel ik je meer over mijn eerste kennismaking met bosbaden met boswachter Frans Kapteijns bij KampinaStaete in Oisterwijk.
Probeer al je zintuigen open te zetten
Bosbaden gaat niet om het bereiken van een bepaald doel, maar om je verbonden te voelen met alles om je heen. Je vertraagt bewust en neemt de omgeving zoveel mogelijk in je op met alle zintuigen. Met al zijn geuren, kleuren, vormen en geluiden helpt het bos je verbinding met de natuur te versterken en je gezondheid te verbeteren. Dat doe je door rustig te lopen en soms even stil te staan, gaan zitten of liggen, het gras op je huid voelen kriebelen, en de wind op je gezicht. Het draait om ontspanning en dus laat je camera en/of telefoon thuis.
Bosbaden met boswachter Frans Kapteijns
In Nederland worden op verschillende locaties begeleide bosbaden aangeboden, zoals bij KampinaStaete in Oisterwijk. Samen met een vriendin genoot ik van een Reload weekend in de prachtige omgeving van Oisterwijk. Als kers op de taart voor ons ontspannen weekend nam Boswachter Frans Kapteijns ons een hele ochtend mee in het bos. Boswachter Frans heeft jarenlang gewerkt als boswachter en wandelcoach, maar ondanks zijn pensioen zet hij zich nog passievol in voor zijn missie: Iedereen laten houden van de natuur waarin je woont en zorgen dat daardoor de mensen beter omgaan met Moeder Aarde. Boswachter Frans heeft zich gespecialiseerd in bosbadwandelingen in de Oisterwijkse bossen.
In de vroege ochtend worden mijn vriendin en ik opgehaald bij de receptie van KampinaStaete. Omdat het geluid van onze stemmen ver draagt in een bosrijke omgeving gaan we in stilte op pad. In het bos wandelen we in stilte op een laag tempo. Boswachter Frans gaat voorop om het tempo te bepalen. Hierdoor zijn we wel genoodzaakt om onze pas te vertragen. We ontvingen een aantal mooie uitnodigingen om onze zintuigen te prikkelen en de omgeving bewuster te ervaren, zoals het letten op bewegingen in het bos. In eerste instantie zagen we niet veel beweging, maar zodra boswachter Frans ons wat voorbeelden gaf, zagen we het bos anders.
Niet iedere oefening was even makkelijk. Zo vond ik het nog best lastig om één specifiek geluid binnen te laten komen tijdens een stilte oefening. Ik hoorde verschillende soorten vogels en ganzen, maar ook mijn gedachten dwaalden af. Oefening baart kunst, volgens boswachter Frans. En ik geloof inderdaad dat je focus op aandacht en ontspanning kunt trainen.
Parels in het groen
Na de kennismaking met bosbaden wandelden we nog een stuk door de bossen en langs de vennen, terwijl boswachter Frans honderduit vertelt over de bijzonderheden die we tegenkomen. Ik heb ontzettend veel nieuwe woorden geleerd en dingen gezien. Voor het eerst heb ik een knikkergal gezien, die wordt veroorzaakt door de galwesp. En de oranje verkleuring op de bast van verschillende bomen komt van een Portugese alg die Nederland is binnengekomen dankzij de opwarming en schonere lucht.
Vlakbij de vennen groeien gagelstruiken met katjes die ruiken naar eucalyptus. Boswachter Frans vertelt ons dat deze struik insectenwereld is en vroeger werd gebruikt voor het brouwen van bier. Iedere keer als we vogeltjes horen, vertelt boswachter Frans welke vogel het is. Ook aan de kleur van de veren van de eenden weet boswachter Frans of het een boseend of soepeend is. Ook dit woord hoorde ik voor het eerst.
Voordat ik het weet, zijn we al ruim anderhalf uur verder. Ik had nog wel de hele dag met boswachter Frans door het bos willen lopen. Het is waanzinnig leuk om op deze manier de natuur te ervaren. In plaats van kilometers te tellen of ergens met een bepaald doel aan te komen, ligt de focus vooral op het creëren van een diepere verbinding met de natuur. Door te wandelen op een rustig tempo laat je ruimte over voor vertraging, verwondering en ontdekking. Ik kan je een bosbadwandeling of natuurexcursie met boswachter Frans echt aanraden. Gun jezelf de tijd om in stilte ‘met’ de natuur te zijn. Er is geen goed of fout, iedereen kan dit en beleeft dit op zijn of haar eigen manier.
Leestip van Boswachter Frans