Wist je dat Nederland het enige land ter wereld is waar meer mensen in het verkeer overlijden op de fiets dan in de auto? En dat terwijl het dragen van een fietshelm de kans op ernstig hoofd- en/of hersenletsel bij een botsing of val verkleint met 60 procent, en de kans op dodelijk hoofd- of hersenletsel zelfs met 70 procent.
Als iedere Nederlander een fietshelm draagt, zijn er naar schatting 85 verkeersdoden en 2500 tot 2600 ernstige verkeersgewonden minder per jaar. Hoewel het aantoonbaar veiliger is om met een fietshelm te fietsen, zie je niet of nauwelijks fietsers met een helm in Nederland. Geen helm dragen lijkt de norm te zijn. Om het belang van de fietshelm onder de aandacht te brengen, vindt op 19 april de nationale Dag van de Fietshelm plaats.
Een fietshelm op élke fiets
In Nederland ben je niet verplicht om een fietshelm te dragen. Als je een willekeurige Nederlander op de fiets vraagt of die een helm wil dragen, luidt het antwoord vrijwel altijd nee. Men vindt het ‘stom en onhandig’ of ‘hebben geen zin om een helm te dragen’. Alleen wanneer je op een snelle e-bike, de zogenaamde speed pedelec fietst, ben je verplicht om een helm te dragen. Ook voor wielrenners is een helm niet verplicht, maar wel algemeen geaccepteerd.
Zet ‘m op
Maar de impact van fietsongelukken op de kwaliteit van leven is enorm. In veel gevallen leiden fietsongelukken tot hersenletsel met vaak levenslange klachten. Door een fietshelm te dragen bescherm
je jezelf én maak je het voor anderen ook normaler een helm op te zetten.
Deze campagne zet mij wel degelijk aan het denken. Met inline skaten twijfel ik er niet over en draag ik altijd een helm, maar niet als ik op mijn fiets stap. Ik zou een voorbeeld voor mijn kinderen moeten zijn. Want een fietsongeluk kan iedereen overkomen. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom vind ik het belangrijk om de Dag van de Fietshelm onder de aandacht te brengen in de hoop het taboe rondom de helm te doorbreken. Weet jij alles over de fietshelm? Check het hier