In de brugklas van de middelbare school kreeg ik het vak Voedingsleer, waarbij we leerden om zelfstandig een diner te koken van voorgerecht tot en met diner. Ruim twintig jaar geleden stond een gezonde leefstijl lang niet zo in de schijnwerpers als tegenwoordig. Toch zijn lessen over voeding nog geen structureel aanbod van alle scholen. En dat vind ik jammer, want de school is de perfecte plek om over voedsel en gezond eetgedrag te leren.
Smaaklessen en schoolfruit
Lessen over voeding zouden wat mij betreft een vaste plek moeten krijgen in het onderwijs. En niet alleen op de middelbare school, maar ook op de basisschool. Zo leren kinderen spelenderwijs kennis met smaakontwikkeling, consumentenvaardigheden, gezond en duurzaam eten en koken. Gelukkig zijn er al volop ontwikkelingen om kinderen gezonder te laten eten. Zo kunnen Nederlandse scholen meedoen aan lesprogramma’s EU-Schoolfruit en Smaaklessen. Deze Smaaklessen ontwikkelt Wageningen University & Research in samenwerking met overheid, onderwijs, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.
Smaaklessen bestaat uit vijf lessen met experimenten, koken, proeven en huiswerk met de ouders. Deelnemende basisscholen aan het EU-schoolfruit programma ontvangen gedurende 20 weken gratis iedere week drie porties groente en fruit voor alle leerlingen. Ik hoor je denken: Dat klinkt leuk en aardig, maar hoe effectief zijn deze programma’s?
Voedseleducatie is niet alleen leuk, maar ook effectief!
Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd om het effect van smaaklessen te onderzoeken en het lesmateriaal te evalueren. Ook is er onderzoek gedaan naar hoe je gezond eten bij kinderen kunt stimuleren. Angeliek Verdonschot, postdoctoraal onderzoeker aan Wageningen University, concludeert dat de lespakketten van hoge kwaliteit zijn. Het effect op het eetgedrag van leerlingen hangt wel af van de school: op scholen zonder beleid voor gezond eten als norm – bijvoorbeeld geen koekjes in de pauze – aten kinderen na deelname aan EU-Schoolfruit meer groente en fruit dan kinderen die niet aan het programma meededen. Ook kinderen bij wie thuis minder gelet wordt op gezond eten, aten gezonder na deelname aan de programma’s EU-Schoolfruit en smaaklessen.
Door kinderen niet alleen de kennis mee te geven, maar ook de ervaring, blijft de stof beter hangen. Met deze kennis en ervaringen zullen kinderen later eerder gezonde en duurzame voedselkeuzes maken en weten ze hoe ze gezonde maaltijden kunnen bereiden. Als kinderen jong meekrijgen wat gezond eet- en beweeggedrag is, dan is de kans groot dat zij dit gedrag de rest van hun leven meenemen.
Meer gezonde leefstijl
Header: Smaaklessen