Depressies komen veel voor in Nederland. Er wordt daarom veel onderzoek gedaan naar de herkomst van depressieve klachten, maar ook naar de behandeling. Zo worden depressies behandelt met medicatie, zoals antidepressiva, maar tegenwoordig ook steeds vaker met hardlooptherapie. Beide behandelingen blijken effectief te zijn, maar de impact kan wel anders zijn. En naar die impact is nog meer onderzoek gedaan.
Sommigen slikken dagelijks antidepressiva, terwijl anderen zweren bij lichaamsbeweging. Of in mijn geval, een beetje van allebei. Maar wat is nou het meest effectief in de behandeling van depressie: medicijnen slikken of lichaamsbeweging? Nederlands onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam wijst uit dat deelnemen aan een 16-weeks beweegprogramma net zo effectief is als het gebruik van antidepressiva.
Over het onderzoek
Het onderzoek onderzocht de effecten van antidepressiva en hardlooptherapie op zowel de mentale als de fysieke gezondheid. Patiënten met depressieve en/of angstklachten kregen de mogelijkheid om te kiezen tussen twee opties: 16 weken antidepressiva of lichaamsbeweging, of deelnemen aan groepsgerichte hardlooptherapie van 16 weken, met 2 tot 3 hardloopsessies per week. Een meerderheid koos voor lichaamsbeweging als behandeling van hun klachten. Het aantal deelnemers in de groep van de hardlooptherapie was hierdoor groter dan de groep patiënten die koos voor antidepressiva. Bij deze laatstgenoemde patiëntengroep waren de symptomen van de klachten wel wat zwaarder.
Voordelen voor de mentale gezondheid
Na 16 weken bleek dat zowel hardlopen als antidepressiva ongeveer dezelfde voordelen hebben voor de mentale gezondheid. Ongeveer 44 procent van de deelnemers in beide groepen merkte een verbetering. Hoewel de effecten vergelijkbaar waren op de geestelijke gezondheid, presteerde hardlooptherapie beter dan antidepressiva op het gebied van lichamelijke gezondheid.
De deelnemers van de hardlooptherapie ervaarden ook positieve lichaamsveranderingen op het gebied van gewicht, taille-omvang, bloeddruk en hartgezondheid. De groep die antidepressiva nam, merkte daarentegen een lichte verslechtering van hun fysieke conditie. Voor de behandeling met antidepressiva hoeven de patiënten zich alleen te houden aan de voorgeschreven medicatie-inname, terwijl hardlooptherapie gedragsverandering stimuleert. Patiënten worden aangemoedigd om naar buiten te gaan, persoonlijke doelen te stellen, hun conditie te verbeteren en deel te nemen aan groepsactiviteiten.
Adequate begeleiding en aanmoediging is vereist
Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen enthousiast zijn over het idee van sporten om hun klachten te verminderen. Ondanks dat de voordelen aanzienlijk zijn, is hardlopen niet alles. Bijna de helft van de deelnemers aan het beweegprogramma haakte af. De meeste mensen zijn meegaand in het slikken van antidepressiva, maar een advies om te gaan hardlopen is niet voldoende. Het aanpassen van gedrag vraagt om een adequate begeleiding en aanmoediging.
Mij helpt het om ’s ochtends vroeg te bewegen. Het is niet altijd makkelijk om de kou in te stappen voor een rondje hardlopen. Maar ik vind het ook niet makkelijk om somber te zijn of stemmingswisselingen te ervaren. Door meteen na het opstaan te sporten, komen er geluksstofjes vrij waardoor ik mij de rest van de dag een stuk beter voel. Dat gevoel van ‘lekker in je vel zitten’ maakt het voor mij makkelijker om vroeg op te staan en te sporten. Wondermiddelen bestaan niet en het helpt vast niet voor iedereen of altijd, maar ik ga mijn somberheid met succes te lijf door zowel een pilletje als een rondje hardlopen.
Bronnen: Journal of Affective Disorders en Scimex