Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Dagboek
tastybasics crunchy granola

Afvallen is niet altijd makkelijk voor mij. Als ik gewicht wil verliezen, neig ik altijd naar een streng eetregime. Alles of niets. Maar nadat ik mij de hele dag heb ingehouden, eet ik er ’s avonds op de bank weer een kilo bij. Als kip zonder kop rende ik de afgelopen tijd rond. Ik had geen concreet doel. En iedere maandag voelde het alsof ik opnieuw moest beginnen. Mijn eerste instinct was om in de slachtofferrol te kruipen. Lekker mijn kop in het zand te steken en net doen alsof het er niet is. Echt, voor die rol verdien ik een Oscar.

Mijn hunker naar fitheid en innerlijke rust wint het (gelukkig) iedere keer van mijn zelfmedelijden. Als je mij al een tijd volgt, dan ben je vast de tel kwijt geraakt aan afvalpogingen. Ondanks een flinke groei in zelfkennis en zelfliefde blijft het lastig om mijn gewicht te accepteren. Welkom bij de geef nooit op show. In deze wekelijkse blog over afvallen deel ik mijn voortgang en updates over eten, bewegen en struggles.

De hele dag door zin in zoet

De hele dag vragen mijn jongens om eten. Lekkere trek. Ze hebben het niet van een vreemde. Ik snack graag. Zoet, zout of alles door elkaar. Chips en chocolade, waarom niet? Als ik zou eten naar behoefte dan zou ik tonnetje rond zijn. Ik ben een soort van veroordeeld om altijd op mijn voeding te letten. Als ik gewicht wil verliezen, dan neigde ik altijd naar een alles of niets regime. Ik bande alles compleet uit om mij op een ander moment compleet vol te eten. Ik zeg niet dat dit voorbij is, maar het bingen wordt wel steeds minder.

Afgelopen week ben ik, in tegenstelling tot eerdere afvalpogingen, rustig aan begonnen. Bewuste keuzes maken, dat wel. Op de verjaardag van mijn vader geen taart, maar wel een Cornetto als dessert. En bij lekkere trek nam ik naast de bak yoghurt ook wat dropjes. Ook genoot ik na het einde van een gezonde eetdag van een Liuk ijsje. Misschien ken je ze wel? Citroen ijs met een stokje van drop. Geniaal bedacht en mega lekker.

Heb je mijn recept voor crunchy granola muffins al uitgeprobeerd?

Kies voor een eetpatroon dat bij jou past

Tijdens een eerder dieet werd mij afgeraden om zoete dingen te eten/drinken waarmee ik de zin in zoet zou stimuleren. Het advies was om geen zoete sausjes door de yoghurt te doen bij het ontbijt, geen tussendoortjes te eten en al helemaal geen ijsjes als dessert. Het heeft geholpen om af te vallen, maar voor een korte periode. Want die lekkere trek, die werd juist steeds groter.

Steeds beter weet ik wat voor mij werkt en waar ik mij goed bij voel. En dat is dus wel een lekker laag in calorieën karamel sausje door mijn yoghurt, wel een ‘lekker’ tussendoortje en af en toe wel een lievelingsijsje als dessert. Door ‘feestjes’ te maken van mijn hoofdmaaltijden wordt die behoefte aan zoet beantwoord en voel ik mij verzadigd. Op deze manier voorkom ik juist dat er een eetaanval komt. Kortom, kies een eetpatroon dat bij jou past. Het is niet vol te houden als je jezelf iets verbiedt. Sterker nog, volgens mij krijg je er alleen maar meer zin in.

Update week 2

Afgelopen week ging best goed. Ik had minder trek en merk dat mijn lichaam weer begint te wennen aan routine. Ik neem juist lekkere tussendoortjes om een (vr)eetbui te voorkomen, zoals Proper sweet & salty popcorn (verreweg favoriet, een zakje is maar 65 kcal), (water)ijsjes, een stukje chocolade, een ontbijtkoek minder suiker, eierkoeken, fruit etc. Het resultaat van week 1 was -1,7 kg en +0,8% in vet. Deze week is het resultaat -0,9 kg en +0,4% in vet. Totaal in twee weken -2,6 kg en +1,2% in vet. Hopelijk zie ik volgende week een daling in vetpercentage. Mijn metingen doe ik trouwens met de InBody smart weegschaal.

Lees hier meer dagboeken

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

tastybasics logo