Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Dagboek
piedinudi schoenen

Als ik gewicht wil verliezen, neig ik altijd naar een streng eetregime. Alles of niets. Maar nadat ik mij de hele dag heb ingehouden, eet ik er ’s avonds op de bank weer een kilo bij. Als kip zonder kop rende ik de afgelopen tijd rond. Ik had geen concreet doel. En iedere maandag voelde het alsof ik opnieuw moest beginnen. Mijn eerste instinct was om in de slachtofferrol te kruipen. Lekker mijn kop in het zand te steken en net doen alsof het er niet is. Echt, voor die rol verdien ik een Oscar.

Mijn hunker naar fitheid en innerlijke rust wint het (gelukkig) iedere keer van mijn zelfmedelijden. Als je mij al een tijd volgt, dan ben je vast de tel kwijt geraakt aan afvalpogingen. Ondanks een flinke groei in zelfkennis en zelfliefde blijft het lastig om mijn gewicht te accepteren. Welkom bij de geef nooit op show. In deze wekelijkse blog over afvallen deel ik mijn voortgang en updates over eten, bewegen en struggles.

De een is gevoeliger dan de ander

Hoe kun je de verleidingen niet weerstaan als je baalt van je vakantiekilo’s? Kun je jezelf dan echt niet zo ver krijgen om nee te zeggen?” Ik deel iedere week hoe het gaat en dus ook teleurstellingen en struggles. Verreweg de meeste reacties zijn onwijs lief, positief en opbeurend, maar soms ook confronterend. Ja, afvallen is moeilijk voor mij. Maar waarom is het toch zo moeilijk?

Vaak wordt gedacht dat overgewicht komt door een gebrek aan wilskracht en zelfdiscipline. Ieder pondje door het mondje toch? Natuurlijk speelt dit een rol, maar wist je dat 40 tot 70% aanleg heeft voor overgewicht? Dat betekent dat grofweg de helft van de mensen meer aanleg heeft om overgewicht te ontwikkelen. Inmiddels is bekend dat iemand door wat voor reden dan ook obesitas heeft ontwikkeld, het lichaam gedeprogrammeerd raakt op dat hogere gewicht. Je vetcellen onthouden permanent het hogere gewicht, waarbij je hormonen niet meer optimaal werken. Hierdoor probeert je lichaam weer terug te komen op het hogere gewicht. En dat kost ontzettend veel moeite om blijvend gewicht te verliezen. Door professionals wordt dit ook wel vergeleken met topsport.

Dik ben je niet voor de lol

Afvallen is in de basis simpel. Je verbrandt meer calorieën dan dat je binnen krijgt. Maar hiermee ga je voorbij aan het totale plaatje. Naast ongezonde voeding en te weinig beweging zijn er nog veel meer dikmakende factoren, zoals stress op allerlei fronten, hormonen, een verstoord honger- en verzadigingsgevoel, darmflora, slaaptekort, het gebruik van medicatie, inactief bruin vet, genetische oorzaken en nog veel meer. Ernstig overgewicht is niet ‘eigen schuld, dikke bult, maar een ingewikkelde en veelsoortige aandoening. Mensen met obesitas hebben meer aan een helpende hand dan een wijzende vinger.

Wil je hier meer over weten? Volg prof. dr. Liesbeth van Rossum via LinkedIn of Instagram. Ze is professor bij het Erasmus UMC en hoogleraar op het gebied van obesitas en biologisch stressonderzoek

Mijn resultaten op de weegschaal na 4 weken

WeekGewichtVetpercentage
week 1-1,7 kg+0,8 %
week 2-0,9 kg+0,4 %
week 3-0,0 kg+1,7 %
week 4-0,9 kg-2,1 %
Totaal-3,5 kg+0,8 %
Bovenstaande metingen doe ik met de smart weegschaal van InBody.

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

tastybasics logo