Een wereld zonder ongemakkelijke gesprekken bestaat niet. Wie woont, werkt, sport en uitgaat komt in aanraking met allerlei verschillende meningen, perspectieven en levensovertuigingen. En dat kan ongemakkelijke gesprekken opleveren. Om eerlijk te zijn, ga ik dit soort gesprekken het liefst uit de weg. Maar is het juist niet van belang om bij botsingen in gesprek te blijven? Alleen: hóe dan? Het boek Ongemakkelijke gesprekken biedt vooral handvatten. Welke tools zijn nu onmisbaar voor een constructief gesprek? Op welke manieren kun je aandachtig luisteren? En hoe ga je om met machtsverschillen? Als jij ook wil weten hoe je ontregelend, constructief en/of verbindend het gesprek aangaat over kleine irritaties en grote thema’s, dan is dit boek iets voor jou.
Geen stappenplan, maar een keuzemenu
Er zijn geen gouden formules of toverspreuken om een ongemakkelijk gesprek in één keer om te zetten naar gemak. Dit boek is dan ook geen stappenplan, maar zie het liever als een keuzemenu, waar je zelf uit kunt halen wat er voor jou in zit. Het grootste deel van het boek gaat over het hoe van ongemakkelijke gesprekken. In de eerste hoofdstukken wordt je meegenomen in wat ongemak is, hoe het ontstaat en hoe het kan voelen. Ook wordt ongemak door de jaren heen onder de loep genomen. Wat veroorzaakt ongemak in deze tijd met meer communicatiemiddelen dan ooit? Denk ook aan verschillende culturen en generaties. Verder lees je redenen om juist wel of niet een ongemakkelijk gesprek aan te gaan, zodat je voor jezelf een afweging kunt maken. Vervolgens wordt je stapsgewijs meegenomen in het hoe van een ongemakkelijk gesprek: voorbereiden, beginnen, volhouden en afronden.
Nu heeft het boek een behoorlijke omvang en zag ik er best een beetje tegenop om aan die dikke pil te beginnen. Ik werd aangenaam verrast door de aangename schrijfstijl. Neemt niet weg dat je veel informatie tot je neemt en het heel fijn is dat ieder hoofdstuk wordt samengevat in een notendop. Zo kun je ook makkelijk teruggrijpen op de informatie die je eerder hebt gelezen. Daarnaast bevat het boek korte oefeningen met reflecterende vragen.
Van vergadering tot familiefeest
In een wereld vol meningsverschillen is het belangrijker dan ooit om ongemakkelijke gesprekken aan te gaan. Omdat ik het waardevol vindt om deze lastige gesprekken te voeren, maar het ook best lastig vind als er gevoelens bij komen kijken, ben ik het boek Ongemakkelijke gesprekken gaan lezen. In ongemakkelijke gesprekken voel ik mij snel uit het veld geslagen en ik zie dit graag anders. Je kunt ongemakkelijke gesprekken ook niet altijd uit de weg gaan en dan moet je ermee dealen. Van dit boek heb ik geleerd om ook naar mijn eigen rol te kijken in dergelijke gesprekken en mijn triggers te herkennen. Hoe belangrijk een open houding is, dat je altijd kunt aangeven dat je overvallen wordt door een vraag of dat je het recht hebt om uit een voor jou onveilig gesprek te stappen.
Het boek Ongemakkelijke gesprekken liet mij nadenken over vragen als: Waarom doe ik wat ik doe? Ben ik open minded? Hoe kijk ik naar de wereld? Wanneer voel ik mij (on)veilig en hoe komt dat? Zelfkennis en zelfreflectie zijn niet onmisbaar. Een kleurrijk, prachtig geïllustreerde survivalgids is een praktisch boek voor ongemakkelijke gesprekken van vergadering tot familiefeest.
Ongemakkelijke gesprekken | Rixt Hulshoff Pol | Nieuw Amsterdam | 9789046833315