Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl

Wat je dagelijks in je mond stopt, heeft invloed op je gezondheid. En wat je kiest om in je mond te stoppen, begint vaak in de supermarkt. Het is dan ook zorgelijk dat supermarkten nog steeds vooral reclame maken voor ongezonde producten, omdat de helft van de volwassenen en één op de zes kinderen in ons land overgewicht heeft. Een supermarkt kan zijn klanten niet gezonder maken, maar kunnen er wel voor zorgen dat gezonde voeding de makkelijkste keuze is. Superlijst Gezondheid 2022 vergelijkt wat acht Nederlandse supermarkten doen om consumenten te stimuleren gezond te eten en te drinken.

Onderzoeksresultaten

Met hun assortiment, winkelinrichting en wekelijkse aanbiedingen hebben supermarkten grote invloed op de keuzes die hun klanten maken. Uit de bevindingen van de eerste Superlijst Gezondheid kwam het beeld naar voren dat supermarkten ongezonde keuzes nog weinig ontmoedigen. Helaas voeren ongezonde producten nog altijd de boventoon in de aanbiedingen, het assortiment en de inrichting van de supermarkten. Dit blijkt uit de Superlijst Gezondheid 2022. Geen van de onderzochte supermarkten, behalve Lidl, maken zichtbaar of ze voldoen aan de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord.

In alle reclamefolders valt net als in 2020 nog altijd ruim 80% van de producten buiten de Schijf van Vijf. Vrijwel alle supermarkten, op Dirk na, verleiden hun klanten tot ongezonde keuzes bij de kassa. Vaak zijn die ongezonde producten specifiek gericht op kinderen. En nog steeds worden zoete kinderdrankjes vaak gepromoot. Dirk promoot deze producten nog het meest (5 van de 8 folders), gevolgd door Albert Heijn en Aldi (4 van de 8 folders). 

Bij enkele supermarkten is ten opzichte van twee jaar geleden voorzichtige vooruitgang te zien. Zo heeft Lidl als enige supermarktketen duidelijke doelstellingen geformuleerd op basis van het Preventieakkoord. Ekoplaza heeft aanzienlijk meer Schijf van Vijf-producten aangeboden in de folders (van 19 naar 30 procent). Net als in 2020 zijn Ekoplaza en Lidl de aanvoerders van de Superlijst, maar staan de andere supermarkten meer op achterstand. Albert Heijn blijft als grootste supermarkt van Nederland duidelijk achter in het bevorderen van een gezond eetpatroon.

Tips om toch met een gezonde boodschappentas thuis te komen

  1. Maak een boodschappenlijstje. Met een boodschappenlijstje voorkom je dat jij je laat verleiden door (ongezonde) aanbiedingen. Bovendien moet je thuis van te voren een blik werpen in je koel- en voorraadkast. Zo weet je zeker dat je niets koopt wat je al hebt. Zelf probeer ik boodschappen te doen voor een hele week.
  2. Kies in de supermarkt voor de meest vezelrijke variant, zoals volkorenbrood, volkorenpasta en volkorenrijst.
  3. Doe de boodschappen als je net hebt gegeten. Als je trek hebt, koop je gauw teveel en doe je meer impuls aankopen.
  4. Vervang je stukje vlees en vis eens door peulvruchten. Vlees en vis behoren tot de duurste voedingsproducten. Door meerdere keren per week vegetarisch te eten, bespaar je jezelf tijd en doe je iets goed voor dier en milieu. Peulvruchten zijn niet alleen lekker en gezond, maar horen bovendien tot de goedkoopste voedingsproducten in de supermarkt. Ook goed voor je portemonnee dus!
  5. Koken met producten uit het seizoen is duurzamer én goedkoper. Deze producten hoeven vaak niet ingevlogen te worden, omdat ze in het juiste seizoen gewoon op Hollandse bodem geteeld worden.

Lees ook: Beweegapps zijn populairder dan ooit

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

tastybasics logo