Tegenwoordig neem ik altijd een kijkje in de verspil-mij-niet-bak in mijn supermarkt. Verse producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten, gaan vaak voor een voordelig prijsje weg. Hiermee kun je aanzienlijk op je boodschappen besparen. En dat is iets waar we allemaal wel mee bezig zijn in deze dure tijd.
Zo kun je een stuk goedkoper uit zijn
Normaalgesproken plan ik altijd mijn maaltijden en boodschappen, omdat je dan goedkoper uit bent. Maar nu doe ik steeds vaker precies het tegenovergestelde. Ik maak geen plan meer, maar kijk wat er in de aanbiedingsbak ligt. Je weet nooit wat er in de bak ligt: vlees, vis, zuivel, vleesvervangers of bewerkte (panklare) groenten.
Iedere keer vind ik wel iets aan verse groenten in de aanbieding. Dat combineer ik met andere dingen die ik nog thuis heb of ook in de aanbieding zijn. Op deze manier willen supermarkten voedselverspilling tegengaan. Zo blijft er minder over in de schappen, wordt er minder voedsel verspild en kunnen klanten kiezen voor producten met een gereduceerde prijs. Dat is goed voor het milieu, maar als klant ook voor je portemonnee.
Klaar om eten te redden? Neem een kijkje op togoodtogo.nl
Dit kun jij doen
Wist je dat zo’n 9% van ons eten in de afvalbak belandt? Dat is goed voor ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Dat is best even schrikken, hè? Gelukkig is steeds meer aandacht voor de enorme hoeveelheden voedsel die jaarlijks verloren gaan in Nederland. Voedselverspilling tegengaan is broodnodig. Het wordt met bosjes in de prullenbak gegooid. Thuis, maar ook bij producenten, in de horeca en supermarkten. Als consument hebben we een groot aandeel in voedselverspilling.
Wat kun jij doen om voedselverspilling tegen te gaan? Kijk wat je al in huis hebt, let beter op de houdbaarheidsdatum en kook niet te veel. Het kopen van diepvriesgroenten en -fruit kan ook een uitkomst zijn. Ze blijven langer goed en je kan uit de vriezer pakken wat je nodig hebt. Producten in blikken en potten zijn doorgaans lang(er) houdbaar, maar als je ze ongebruikt in voorraadkast laat staan, is dat ook verspilling. Kliekjes worden vaak weg gegooid, maar vries het in of eet het, net als ik, de volgende dag als lunchgerecht.
Het belangrijkste om voedselverspilling tegen te gaan is bewustwording. Een groeiend bewustzijn omtrent voedselverspilling is super belangrijk. Want met een paar kleine aanpassingen kun je zelf ook een groot verschil maken in de strijd tegen voedselverspilling.
Lees ook: Elke druppel telt