Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl / Overig / Sport

We weten allemaal inmiddels wel dat bewegen belangrijk is voor een gezond meer. Maar bewegen doet meer. Het heeft namelijk ook veel invloed op je brein, hoe je je voelt en zelfs op hoe je met anderen omgaat. En de invloed van te weinig beweging doet meer met je hoofd dan je misschien denkt.

Bewegen is goed, meer bewegen is beter

Bewegen doen we allemaal. Maar voldoende bewegen blijkt soms een behoorlijke klus. Zeker als je door een gebrek aan energie nergens zin in hebt. De intentie hebben om iets te doen, is iets totaal anders dan het daadwerkelijk doen. Als je meer wilt bewegen, wil je iets veranderen. Dat vraagt om bewustwording en zul je dus ook naar binnen moeten kijken. Wat zijn je innerlijke drijfveren, angsten of wat beperkt jou tot het ondernemen van actie?

Wat motiveert jou écht? Is je doel fitter worden? Of wil je meer energie hebben of lekkerder in je vel zitten? Als je weet waarom je het doet, dan is de commitment groter. Dat zorgt er ook voor dat je sneller volhoudt als het even tegenzit. Aan de hand van die motivatie kun je een concreet doel voor jezelf bepalen. Zo kun je kleine haalbare stappen formuleren om dat doel te bereiken. Niet half zo belangrijk is welke manier van bewegen je kiest om je doelstelling te gaan halen. Heb je een gruwelijke hekel aan hardlopen? Bedenk dan een andere vorm van bewegen die wel goed bij je past. Als je iets leuk vindt dan is de kans dat je blijft sporten groter.

Lees ook: Meer beweging in je dag

Kleine stapjes en haalbare doelen

Maar ook als je een manier van bewegen hebt gevonden die je leuk vindt, kun je nog voor allerlei drempels komen te staan die ervoor zorgen dat je toch niet gaat sporten. Vaak zitten die drempels in dat kritische stemmetje in je hoofd. Je gedrag veranderen is en blijft ontzettend lastig. Je krijgt vast een moment dat je liever op de bank hangt, omdat je even geen zin hebt. Verwacht niet dat verandering zonder horten of stoten gaat. Je leert met vallen en opstaan. Lukt het keer op keer niet dan zijn je doelen wellicht te hoog gesteld. Leg de lat niet te hoog voor jezelf.

Verwacht niet van jezelf dat een nieuwe gewoonte aanleren zonder horten en stoten gaat. Houd het einddoel in zicht, maar laat je niet ontmoedigen als het tussendoor niet goed gaat. Vooruitgang gaat nu eenmaal met vallen en opstaan. Niet alleen bij jou, maar bij iedereen, wat Facebook en Instagram je ook proberen te doen geloven. Lukt het keer op keer niet? Kijk dan eens kritisch naar je doelen. Misschien zijn ze wel te hoog gesteld. Begin dan met kleinere stapjes. Bedenk ook dat het tijd kost om een nieuwe gewoonte aan te leren.

Op de website Bewegen voor je Brein vind je volop inspiratie om in beweging te komen en alle informatie over wat bewegen met je brein doet. Denk aan handige beweegtips, suggesties voor boeken, een agenda met evenementen en ervaringsverhalen van anderen.

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

tastybasics logo