Meer dan de helft van de volwassen Nederlanders heeft matig of ernstig overgewicht. Overgewicht en ernstig overgewicht, ook wel obesitas genoemd, zijn belangrijke volksgezondheidsproblemen. Als je overgewicht of obesitas hebt dan wordt er te veel overtollig vet in je lichaam opgeslagen. Je loopt dan meer gezondheidsrisico’s dan mensen met een gezond gewicht. Mensen met overgewicht hebben een verhoogd risico op het ontstaan van tal van (chronische) aandoeningen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en verschillende soorten kanker. Naarmate het overgewicht groter is, treden de gezondheidsproblemen vaker op en zijn ze ernstiger.
We leven in een maatschappij waarin eten en drinken altijd en overal in overvloed verkrijgbaar is. De verleiding om te veel en te vaak te eten en te drinken is daardoor groot. Daarnaast bewegen we minimaal, doordat we veel zittend werk doen of sneller de auto pakken dan de fiets. Onze omgeving wordt als belangrijke oorzaak genoemd van de toename van het aantal mensen met overgewicht en obesitas.
Wil je weten of je een gezond gewicht hebt?
Bij de huisarts, het ziekenhuis, online of in de sportschool, we hebben vast allemaal wel eens gehoord van de Body Mass Index (BMI). Met behulp van dit meetinstrument kun je inschatten of je een gezond gewicht hebt aan de hand van een formule op basis van je lengte en gewicht. Wees niet bang dat je zelf een ingewikkelde formule moet toepassen. Online kun je eenvoudig je BMI berekenen. Het enige wat je moet weten, is je lengte en gewicht.
De uitkomst van de BMI-verrekening is onderverdeeld in vier categorieën. Een BMI tussen de 18.5 en 25 wordt gezien als een gezond gewicht. Bij een uitkomst lager dan 18.5 is er sprake van ondergewicht en tussen de 25 en 30 ben je te zwaar. Is je BMI hoger dan 30? Dan spreek je over ernstig overgewicht, oftewel obesitas.
Een hoog BMI is een waarschuwing
De BMI-berekening wordt wereldwijd toegepast, al kunnen de normen wat afwijken. Toch is het goed om je te beseffen, dat het een inschatting betreft. De meting kent slechts een aantal variabelen, die je mee moet nemen in de uitslag. Maar de meting houdt geen rekening met leeftijd, geslacht en/of lichaamsbouw. Hierdoor zou je als bodybuilder kunnen worden aangemerkt als iemand met een te hoog BMI, terwijl er nauwelijks sprake is van vetopslag. Ook etnische verschillen en verschillen tussen mannen en vrouwen zijn niet meegenomen. Een BMI uitkomst is niet helemaal waterdicht, maar maakt je wel bewust van je gezondheid als de uitkomst te hoog blijkt te zijn. Dan is er voldoende reden om nader onderzoek te doen of actie te ondernemen. Je kunt dan bijvoorbeeld een afspraak maken bij een gewichtsconsulente of voedingscoach om je te helpen bij een gezonde leefstijl.
Lees ook: Leverstijl