Bij gezond leven wordt vaak gedacht aan het fit houden van je lichaam. Maar je mentale en emotionele toestand zijn minstens zo belangrijk. Om je hersenen in goede conditie te houden, kun je zelf veel doen. Gezonde voeding, voldoende slaap en regelmatig bewegen kunnen helpen om je hersenen zo gezond mogelijk te houden. Zo verklein je het risico op hersenaandoeningen. Volgens Alzheimer Nederland is zelfs 30% van de dementiegevallen te voorkomen door een gezonde leefstijl. Daarnaast is het belangrijk om je hersenen uit te blijven dagen en te trainen, maar hoe doe je dat?
Hersengymnastiek
Het belangrijkste is dat je af en toe je dagelijkse gewoonte doorbreekt en dingen doet die nieuw voor je zijn. Doe eens iets anders in plaats van je vaste avondje televisie kijken, bijvoorbeeld nieuwe recepten koken, een boek lezen, een instrument leren bespelen of doe eens een puzzel of spel. Door te leren, vergroten en breiden we uit wat we kunnen. Door de variatie en afwisseling van activiteiten, zet je je hersenen aan het werk. De uitdaging prikkelt je hersenen en dit zorgt voor meer cognitieve reserve. Dat is het vermogen om te kunnen compenseren voor schade in je hersenen. Hoe meer cognitieve reserve, hoe langzamer je hersenen verouderen.
Daag je brein uit met enkele minuten training per dag
Het trainen en uitdagen van de hersenen voorkomen geen veroudering van je hersenen, maar kunnen er wel voor zorgen dat de klachten die bij veroudering horen, worden uitgesteld. Meer informatie over de gezondheid van je brein kun je vinden op de website van de Hersenstichting en Alzheimer Nederland.
Brain Training
Om mijn hersenen jong te houden, speel ik regelmatig het spel Dr. Kawashima’s Brain Training voor de Nintendo Switch. Een educatief spel gericht op volwassenen. Het is niet een spel dat je uren achter elkaar speelt, maar de bedoeling is juist dat je elke dag een paar oefeningen doet. De oefeningen zijn iedere keer anders, zo daag je je hersenen uit. Denk qua tijdsbesteding aan een klein kwartiertje per dag waarin je op een leuke manier je brein activeert. Zo blijf je niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk alert. Je kunt verschillende soorten spelletjes kiezen. Het bekendste spelletje is misschien wel sudoku, maar naast klassieke trainingen zijn er ook nieuwe trainingen. Zo ziet de infrarood-bewegingscamera op de joy-con hoeveel vingers je opsteekt en kun je samen trainen door een joy-con aan een medespeler te geven.
“Met leuke spelletjes train je je zelfbeheersing , vergroot je je verwerkingssnelheid en verbeter je je kortetermijngeheugen”
Bij het spel ontvang je ook een Nintendo Switch-stylus. Hiermee train je via het touchscreen. Je kunt kiezen voor een snelle training waarbij vaardige vingers zijn vereist of een dagelijkse training. De oefeningen gaan op tijd en het is de bedoeling dat je jezelf verbetert. Een beloningssysteem werkt motiverend om elke dag even de uitdaging aan te gaan.
De oefeningen zijn leuk om te spelen en worden steeds moeilijker. Ik moet eerlijk bekennen dat ik soms best even goed moet nadenken bij de rekensommen. De oefeningen vergen grotendeels inspanning, maar dat is toch juist de uitdaging én daardoor is het gevoel van voldoening na voltooiing van de oefening des te groter. Ook kun je piano spelen en vond ik één van de minste oefeningen, maar ik lees dan ook elke dag voor aan mijn twee kleuters. Aan het einde van je training krijg je een tijdscore te zien en in een grafiek kun je je voortgang bekijken.
Wist je dat hersenfuncties sneller achteruit gaan vanaf de leeftijd van twintig jaar?
Door regelmatig oefeningen te doen, speel je nieuwe oefeningen vrij. In het begin heb je slechts een paar mogelijkheden, maar de keuze breidt zich snel uit. Dit zorgt voor meer variatie. Ook kun je elke dag je hersenleeftijd testen door middel van een serie oefeningen te doen. Hierbij is gebruik gemaakt van de gegevens van proefpersonen tussen de 20 en 80 jaar. Je snelheid, korte termijngeheugen en zelfbeheersing worden op de proef gesteld. Mijn hersenleeftijd testte ik voor het eerst door het spel papier, schaar en steen. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik startte met een leeftijd van 80 jaar. Gelukkig word je score beter als je vaker oefent. Dr Kawashima’s Brain Training speel je voornamelijk in je eentje, maar er zijn ook een aantal minigames die je met twee spelers kunt spelen. Dat zorgt voor een extra competitief element.
Tot slot
Dr Kawashima’s Brain Training is oprecht een leuke manier om je hersenen te prikkelen. Met uitdagende spelletjes train je je zelfbeheersing, vergroot je je verwerkingssnelheid en verbeter je je korte termijn geheugen. Het is leuk voor de afwisseling! Door je hersenen uit te blijven dagen, blijven ze langer fit. En dat is belangrijk, want een gezond brein is een voorwaarde voor een gezond leven.
Lees ook: Ring Fit Adventure
Nintendo | www.nintendo.nl | Deze blog bevat producten die ik van Nintendo heb ontvangen.