De Amsterdamse Waterleidingduinen biedt een oase van rust en stilte in de Randstad waar je onbelemmerd kunt struinen, ook buiten de paden. Op slag werd ik verlief op dit waanzinnig mooie natuurgebied dat ten zuiden van Zandvoort en ten noorden van Noordwijk ligt. Met 3400 hectare vormen de Amsterdamse Waterleidingduinen één van de grootste aaneengesloten natuurgebieden aan de Nederlandse kust. Je vindt hier stuivend zand, bloemrijke graslanden, poelen en een mooi bos. Door het gevarieerde landschap voelen veel diersoorten zich thuis. Niet alleen vogels, maar de kans is groot dat je een ree of damhert tegenkomt tijdens je wandeling. Er zijn verschillende wandelroutes, waaronder de Bunkerroute van 5 kilometer. Deze route is geschikt voor het hele gezin en biedt onderweg volop klimmen, klauteren, van de duinen afrollen en in bunkers kruipen.
Bunkers in de duinen
In de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn veel bunkers te vinden, ongeveer 400. Hiermee probeerde ik mijn tiener enthousiast te maken voor een wandeling. Maar dat lukte beter toen ik zei dat we ook vossen en damherten konden tegenkomen. De bunkers zijn in de Tweede Wereldoorlog door Duitsland gebouwd en onderdeel van de Atlantikwall. Dat was een enorme verdedigingslinie van Noorwegen tot aan de Pyreneeën, aangelegd om een geallieerde invasie te voorkomen.
Onze auto parkeerden we bij één van de vier ingangen, aan de Zandvoortselaan 130. De parkeerplaats is compact dus ik was blij dat er nog een plekje was. Bij de ingang kopen we een dagkaart voor 1,50 euro per persoon (verplicht vanaf 18 jaar). Vanaf de ingang lopen we meteen de duinen in. We steken het Noordoosterkanaal over en klimmen dan via eenmanspaadjes naar de toppen van de duinen. Er is geen bewegwijzering van de route, maar de route is online te vinden en goed te volgen.




Avontuurlijk wandelen buiten de paden
Nog voordat we de eerste bunker hebben gezien, zien we een groep herten met imposante geweien. ‘Mam, ik word aangestaard’, zegt mijn zoon. We kunnen ze goed zien, want ze zijn zo dichtbij. Een gek idee dat herten ieder jaar hun gewei verliezen, zodat er een nieuwe en grotere kan groeien. We laten de herten met rust en wandelen verder. We klimmen door het mulle zand naar de duintop van de Tonneblick (32 meter). Hier vinden we een vlakke betonplaat van een bunker.
Via de duinvallei vervolgen we de bunkerroute langs de dennenbomen. Via een smal pad komen we bij de hoogste duintop, de Rozenberg (36 meter), van de waterleidingduinen. Het uitzicht is waanzinnig mooi met uitkijk op de uitgestrekte duinen. In de verte zien we de zee liggen en de skyline van Amsterdam. Onderweg zien we alweer damherten. Ik blijf het bijzonder vinden. En tot mijn verbazing laten ze zich uitgebreid fotograferen. Je merkt het vanzelf als je te dichtbij komt, want dan rennen ze weg.
We wandelen verder langs grote zandkuilen en door valleien. Het glooiende duinlandschap vind ik prachtig. Wat de Amsterdamse Waterleidingduinen bijzonder maakt, is dat je overal vrij mag wandelen buiten de paden. In tegenstelling tot veel andere natuurgebieden ben je hier dus niet gebonden aan vaste wandelroutes. Hierdoor geeft het niet als je de Bunkerroute niet helemaal volgt en kun je zelf op ontdekkingstocht. We hebben ons geen moment verveeld. Er blijft natuurlijk nog veel te ontdekken in dit grote natuurgebied. Zo hoop ik nog een keer vossen te spotten. Hopelijk ga ik snel weer op avontuur.
Tip: Direct bij de ingang vind je een knus restaurant Dune aan de Duinrand met een zonnig terras en speeltuin. Een fijne plek om te eten, met of zonder kinderen.




De Bunkerroute in het kort
Startpunt: Ingang Zandvoortselaan, parkeren bij de ingang
Afstand: 5 km
Route: visitzandvoort.nl/bunkerwandeling-5km
Kosten: Dagkaart €1,50 (18+) koop je bij de automaat of online
Horeca: Naast de ingang restaurant Dune aan de Duinrand.
Lees meer blogs over leuke wandelplekjes en actieve uitjes in Nederland