Is je kind geïnteresseerd in wetenschap? De Clementoni Biosfeer is een mooie wetenschapsset en perfect om op een makkelijke en leuke manier alles over de biosfeer te leren. Dit spel bevat alles wat je nodig hebt om te experimenteren met de waterkringloop. Hoe leuk om samen met je kind spelenderwijs te leren begrijpen hoe hoe water(damp) wordt omgezet in regen. Je zult verstelt staan om te ontdekken hoe veel coole dingen we aan de wetenschap te danken hebben!
Gelaagdheid van de bodem reproduceren
Mijn zoon heeft de grote doos al open voordat ik er erg in heb. ‘Het is voor 8+ hè mam, dus echt iets voor mij.’ Tja, de concurrentie als je één jaar scheelt met je broertje is groot, zullen we maar zeggen. Enthousiast haalt mijn zoon alles uit de doos, terwijl ik een blik werp op de instructie. Toch handig om eerst even te lezen wat precies de bedoeling is. We lezen over de biosfeer en gelaagdheid van de bodem.
Ons experiment begint met het nabootsen van de gelaagdheid van de bodem. Hiervoor gebruiken we zakjes grind, zand en aarde die in de kit zitten. Eerst trekt mijn zoon de blauwe handschoenen aan en ‘wassen’ we het grind in water. Vervolgens verdelen we het grind in de basis. De uitgebreide, geïllustreerde handleiding begeleidt je door het proces. Voor mijn 8-jarige nog best moeilijk te lezen, maar ik vind het juist leuk om samen met mijn kind te experimenteren. Ik zag dit wetenschappelijk spel dan ook echt als een fijn moment samen.
Klaar voor leven in de biofase
Dan gaan we aan de slag met het zand. Mijn zoon vindt het maar al te leuk om met zijn handen in het zand te kneden. Het zand moet een beetje vochtig worden en dan over de grindlaag worden verdeeld. Natuurlijk gaat de helft er naast, maar dat maakt niet uit. Ik vind het leuk om te zien hoe mijn zoon bezig is. Daarna gaan we aan de slag met turf. ‘Je moet alles bedekken.’ Mijn zoon lijkt het beter te weten dan ik. En dan is het eindelijk tijd om de klimop zaden en klaverbladen te zaaien.
Om de Clementoni Biosfeer te voltooien plaatst mijn zoon de onderdelen in elkaar. De montage was heel eenvoudig en heeft mijn zoon zelfstandig gedaan. De bodem hebben we met het pipetje vochtig gemaakt. Dan krijgt de Clementoni Biosfeer een zonnig plekje in onze woonkamer en is het afwachten of de zaadjes ontkiemen en er plantjes gaan groeien. De volgende ochtend wordt er meteen gekeken of er al zaadjes ontkiemen. Ik zie al wat gebeuren, maar we hebben iets meer geduld nodig. Na een paar dagen is er volop leven in onze biosfeer. Uit school laat mijn zoon trots zijn Biosfeer zien aan een vriendje. ‘Kijk eens wat ik heb gemaakt!‘. Experimenteren is zo leuk!