Maart is uitgeroepen tot de internationale darmkankermaand. Darmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker. Deze ziekte komt helaas steeds vaker voor. Vorig jaar kregen ruim 12.000 mensen de diagnose darmkanker. Elke dag overlijden er in Nederland maar liefst 12 mensen aan darmkanker. Het op tijd signaleren van darmkanker is ontzettend belangrijk, want hoe eerder dit wordt ontdekt, des te beter de behandelopties en prognose zijn. Daarom is het belangrijk om zelf alert te zijn.
Ken jij de signalen van darmkanker?
De darmkankermaand is in het leven geroepen om iedereen extra bewust te maken van de alarmsignalen van darmkanker. Het is belangrijk om darmkanker vroeg op te sporen. Hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe meer kans er is op volledige genezing. Maar ken jij de signalen van darmkanker? De symptomen van darmkanker kunnen heel verschillend zijn. Ze hangen ook af van de plek van de tumor. Je kunt echter ook een tumor in je darmen hebben, zonder klachten te ervaren. De volgende klachten kunnen wijzen op darmkanker, maar dat hoeft niet.
- Bloed of slijm in de ontlasting
- Loze aandrang
- Een verandering in de ontlasting die niet over gaat
- Minder zin in eten
- Afvallen zonder oorzaak
- Vermoeidheid die niet over gaat
- Buikpijn of – kramp
Bovenstaande klachten kunnen te maken hebben met darmkanker, maar ook een andere oorzaak hebben. Als je je zorgen maakt, is het altijd verstandig om je huisarts te raadplegen. Op de website van de Maag Lever Darm Stichting kun je een test doen of je de zeven signalen van darmkanker herkend. Doe de test.
Bevolkingsonderzoek darmkanker
In Nederland wordt landelijk het Bevolkingsonderzoek darmkanker uitgevoerd. Iedereen tussen 55 tot en 75 jaar krijgen elke twee jaar een oproep om mee toe doen aan het bevolkingsonderzoek. Voor het onderzoek wordt gevraagd om je ontlasting in te leveren. Deze ontlasting wordt gecontroleerd op bloedsporen. Bloedsporen kunnen wijzen op darmkanker, maar kunnen ook een andere oorzaak hebben. Zijn er bloedsporen in je ontlasting gevonden, dan ontvang je een uitnodiging voor het vervolgonderzoek.
Lees ook: Doe de SlaapCheck
Afbeelding: MLDS