Dat de natuur goed voor je is, weten we wel. En ook een groene leefomgeving kan een positief effect hebben op je gezondheid. Een groene omgeving is fijn om in te wonen, het maakt de buurt aantrekkelijk, maar het draagt ook bij aan je leefstijl. Bomen in de straat kunnen je aanmoedigen om een langere wandeling te maken en een natuurlijke omgeving kan stimuleren om vaker de fiets te pakken. Onlangs heeft Wageningen University & Research (WUR) onderzoek gedaan naar de relatie tussen tuinbezit en gezondheid. En wat blijkt? Als je een groene oase in je achtertuin hebt dan is de kans groot dat je gezonder bent dan je stadsgenoot die het moet doen met een postzegel van een balkon.
Relatie tuinbezit en gezondheid
In het onderzoek van WUR is gekeken naar het verband tussen enerzijds het hebben van een tuin bij huis en de hoeveelheid groen in die tuin, en anderzijds de mate van vóórkomen van klachten en aandoeningen zoals bekend bij de huisarts. Er zijn 21 typen aandoeningen onderscheiden. Voor vrij veel aandoeningen wordt een gunstig verband gevonden met het hebben van een tuin, en voor nog meer aandoeningen met de hoeveelheid groen in die tuin. Het verband is het sterkst bevonden voor een beroerte of hersenbloeding: onder mensen met een tuin bij huis is het vóórkomen ervan 15 procent lager dan onder mensen zonder een tuin.
Relatie grootte van tuin en gezondheid
In het onderzoek is ook gekeken naar de hoeveelheid tuingroen, die werd ingedeeld in vijf klassen (inclusief een 0-klasse voor mensen zonder tuin). Dan is er voor 20 van de 21 aandoeningen sprake van een verband, met angststoornissen als enige uitzondering. Heb je een bescheiden achtertuin? Ook dan profiteer je van de gezondheidseffecten. In het onderzoek zijn 21 aandoeningen meegenomen en tuinbezit heeft een gunstig effect op 9 daarvan.
Het hebben van een tuin met minstens 50 vierkante meter groen gaat bij 17 aandoeningen gepaard met het minder voorkomen ervan dan bij het niet beschikken over een tuin bij huis. Dit verband is het sterkst voor darminfecties: onder mensen met minstens 50 vierkante meter tuingroen is het vóórkomen ervan minstens 20 procent lager dan onder mensen zonder tuin.
Een groene leefomgeving
Dit onderzoek concludeert dat mensen die het zonder privé groen moeten doen, bijvoorbeeld als je in een appartement woont, dit aanzienlijk nadelige gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Juist in verstedelijkte gebieden, is het belangrijk dat er voldoende groen in de leefomgeving is. Zoals bomen, bloembakken, groene gevels en daken in straten, maar ook parken en natuurspeelplekken. Al deze vormen van groen kunnen bijdragen aan het welzijn en de gezondheid.
Meer leestips