Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl / Persoonlijk

Mijn man en kinderen zijn al vroeg de deur uit en ik klap mijn laptop open: weer een dag alleen thuiswerken via mijn beeldscherm. Opeens bekruipt me het gevoel dat ik me eenzaam voel. Het grijpt me naar de keel. Ik waardeer de voordelen van thuiswerken echt en over het algemeen gaat het me ook goed af. Het scheelt me uren reistijd, waardoor ik mijn tijd nog flexibeler kan indelen en daardoor heb ik meer tijd voor mezelf om bijvoorbeeld te sporten. Maar na ruim een half jaar thuiswerken is de rek er wel een beetje uit. Ik mis het contact met collega’s en de praatjes bij het koffieautomaat. De videobelsessies gaan eigenlijk alleen nog maar over het werk en de persoonlijke verhalen ontbreken. Kun je je eenzaam voelen als moeder met een drukke baan?

Eenzaamheid

Een gezin, een sociaal leven, een goede baan en toch eenzaam. Het komt veel vaker voor dan je misschien zou denken. Eenzaamheid is van alle leeftijden en komt voor onder alle lagen van de bevolking. Niet alleen bij ouderen, maar ook onder studenten. Iedereen kan op enig moment in zijn leven met eenzaamheid geconfronteerd worden. In onze maatschappij relateren we eenzaamheid aan iemand die vaak alleen is, terwijl dat niet per se zo is. Veel eenzame mensen zijn sociaal en spreken veel anderen op een dag, maar missen een bepaalde, goede relatie, bijvoorbeeld met hun ouders. De invloed van eenzaamheid is groot en kan leiden tot gezondheidsrisico’s zoals depressies, angst, verminderd zelfvertrouwen, slecht slapen en zelfs hart- en vaatziekten. 

Alleen of eenzaam?

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst, bijvoorbeeld doordat je thuiswerkt en de hele dag niemand in real life ziet. Eenzaamheid is een gevoel en iedereen ervaart dit gevoel anders. De een heeft meer betekenisvolle relaties of een groter sociaal netwerk nodig dan de ander.

Het taboe moet eraf

Over eenzaamheid wordt niet veel gepraat. Er heerst schaamte om toe te geven dat je je eenzaam voelt. Het kan voelen als eigen falen. Er heerst een taboe, terwijl het iedereen kan overkomen. De statistieken liegen er niet om. Meer dan één miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Nog eens één op de drie Nederlanders voelt zich matig eenzaam. Durf jij toe te geven dat je je wel eens eenzaam voelt? Eenzaamheid kan in lichte of sterke mate voorkomen en incidenteel gevoeld worden of langdurig aanhouden. In mijn geval is het gevoel van eenzaamheid incidenteel. Ik ben me er bewust van en ik weet, dat het een tijdelijke situatie is. Ook al duurt het best lang… Met een beetje afleiding is mijn gevoel van eenzaamheid weer snel weggeëbd. Maar als je je sterk of langdurig eenzaam voelt, dan kan het een probleem voor je gezondheid zijn.

Gezondheidsrisico’s

De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, kan eenzaamheid leiden tot minder meedoen in de samenleving, een gevoel dat welzijn en/of geluk tekortschiet en zelfs gezondheidsrisico’s. Onderzoek heeft aangetoond dat eenzaamheid een fysieke uitwerking heeft. Eenzaamheid kan, net als stress, een negatieve invloed hebben op het immuunsysteem. Contact met andere mensen is goed voor je geest. Wij, mensen, zijn sociale wezens en we hebben elkaar praktisch en emotioneel nodig. Anderen kunnen moeilijk van buitenaf zien of je je eenzaam voelt. Je zult er dus zelf mee aan de slag moeten gaan. Het kan een drempel zijn om hulp te vragen, omdat je je trots voelt of omdat je je schaamt. Toch kan het je helpen om je kwetsbaar op te stellen en om hulp te vragen. Hulp vragen is geen zwakte of falen, maar juist ontzettend sterk.

Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring. Je bent je eigen graadmeter.

Wist je dat er zelfs een website is waar je alles over eenzaamheid kunt vinden? Op www.eenzaam.nl vind je meer informatie over hulp, verhalen of hoe je een ander kunt helpen. Wellicht ook interessant: Mindset.

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

tastybasics logo