Met pijn in mijn buik keek ik gisteren naar een nieuwsbericht waarin een scholiere de uitslag kreeg van haar eindexamen. Gezakt. Ze is natuurlijk lang niet de enige, maar op zo’n moment kan dat wel zo voelen. Natuurlijk zijn er ergere dingen dan zakken voor een examen, maar op dat moment kan het voelen alsof de grond onder je voeten vandaan zakt. Al je klasgenoten feesten en gaan verder met een vervolgopleiding, terwijl jij nog moet bikkelen voor een herkansing of zelfs een jaar over moet doen.
De teleurstelling bij de scholiere was groot. Ze was ontroostbaar en ik voelde met haar mee, want ik weet hoe het voelt om te zakken voor je eindexamen. Ik zakte ook voor mijn eindexamen. Ik was zelfs zo goed gezakt, dat ik niet eens een mogelijkheid had op een herexamen. En dat doet pijn.
Papiertje op zak
In onze samenleving hechten we veel waarde aan meetbare successen zoals het behalen van goede cijfers en de juiste diploma’s. Met een diploma op zak maak je een kans op de arbeidsmarkt, maar zonder diploma val je buiten de boot. Zo’n papiertje geeft alleen geen realistisch beeld. Het is slechts een momentopname en zegt helemaal niets over de persoon. Je kwaliteiten hangen niet af van diploma’s. En als je dat papiertje wel op zak hebt, zegt dat niet dat je ‘klaar’ bent. Je bent namelijk nooit uitgeleerd.
Leren incasseren
Zakken voor je eindexamen is een teleurstelling die ik heb moeten incasseren. Het is een ervaring die bij het leven hoort. De dingen gaan niet altijd zoals je graag zou willen en je hebt de omstandigheden niet altijd in de hand. En dan voel je teleurstelling. Teleurstellingen kun je niet altijd voorkomen, maar het is wel jouw keuze hoe je ermee omgaat. Je zult de teleurstelling een plekje moeten geven om ervoor te zorgen dat je weer verder kunt. Praat erover om te voorkomen dat je verstrikt raakt in negatieve gevoelens. Probeer het examen nog een keer, richt je op nieuwe dingen of sla een andere weg in. Na het zakken voor mijn eindexamen van de middelbare school, ben ik overigens ook gezakt voor het behalen van mijn rijbewijs en heb ik een vak op de Universiteit maar liefst drie keer moeten herkansen om het alsnog te halen. Ondanks dat ben ik goed terecht gekomen. Ik ben blij met mijn werk en voel me gelukkiger dan ooit. Niet om een en ander te bagatelliseren, maar leren incasseren maak je sterker.
Ik was kandidaat-notaris, nu ben ik gelukkig. Lees hier over mijn carrièreswitch