Als kind struinde ik uren door de gigantische moestuin van mijn opa en oma. Ik mocht helpen met het onkruid wieden en ’s avonds kiezen welke groenten op tafel kwamen. Mijn opa en oma genoten er zichtbaar van. Wist je dat tuinieren niet alleen een leuke hobby is, maar ook nog eens flink wat gezondheidsvoordelen heeft? Tuinieren is een vorm van lichaamsbeweging die goed is voor je spieren en gewrichten. Maar tuinieren kan ook stress verminderen en het gevoel van welzijn bevorderen. Het contact met de natuur en het werken in de buitenlucht kunnen ontspannend zijn. Daarnaast zijn groenten en fruit uit eigen tuin gezond. Ze zijn doorgaans vrij van gifstoffen en andere pesticiden, maar vers, rijp en rijk aan voedingstoffen. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer mensen een eigen moestuin starten.
Groenten en fruit verbouwen voor beginners
Maar hoe krijg je nou zo’n prachtige tuin vol appel- en kersenbomen, verse kruiden of groenten? Voor veel mensen klinkt het als een droom. De vooroordelen over moestuinen wil ik dan ook graag meteen wegwuiven. Want een moestuin hoeft niet arbeidsintensief of lastig te zijn. Ook de grootte van je tuin hoeft geen belemmering te zijn om groenten en fruit te verbouwen. Dat kan zelfs op je terras of balkon, want groenten en fruit kunnen ook prima groeien in grote potten.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Het verbouwen van groenten en fruit is een vak apart, maar wel makkelijk te leren. Om het te leren, moet je simpelweg beginnen. Als beginner is het dan ook aan te raden om klein te beginnen met een paar potten of wat eetbare planten, zoals sla en radijsjes. Een goede voorbereiding bestaat uit het kiezen van de juiste locatie voor je moestuin. Niet alleen de ondergrond is belangrijk, maar ook voldoende zonlicht en beschutting tegen harde wind. Ook hebben de planten en bomen voldoende water nodig.
Groenten en fruit die je lekker vindt
De volgende stap is het kiezen van de groenten. Verbouw wat je graag eet, relatief duur is om in de winkel te koop en wat lekker smaakt als het vers geoogst is. De ene groenten zijn makkelijker te verbouwen dan andere. Daarnaast zijn er ook groenten die moeilijk te bewaren zijn na het oogsten. Zonde als je je gekweekte groenten moet weggooien. Het is aan te raden om je hier goed in te verdiepen voordat je aan de slag gaat. Als je klaar bent met deze voorbereidingen kost het planten, zaaien, onkruid wieden en onderhouden van je moestuin misschien maar een paar minuten per dag. Verder vraagt een moestuin om wat geduld, maar het levert wel voordelen op voor je gezondheid en je portemonnee.
Header: Pexels