Een mooie kaft en een wervende titel. Evy Gruyaert en zes andere bekende vrouwen die open en eerlijk vertellen over hun leven met een aandoening. Sofie Peeters zet met het boek Het vrouwenlijf en wat we er niet over weten gender sensitieve geneeskunde, vrouwenrechten en zelfkennis goed op de kaart. De persoonlijke verhalen kunnen zorgen voor bewustwording, herkenning en het doorbreken van het isolement van andere meisjes en vrouwen. Dit boek heeft niet de ambitie om medisch studiemateriaal te zijn, maar is een verhalende aanvulling daarop.
Een krachtig pleidooi voor gender sensitieve geneeskunde
Eeuwenlang gold het mannenlichaam als enige norm en als enig studie- en testgebied voor medische studies. Dit leidde tot een medische gender datakloof die Sofie Peeters door middel van interviews met bekende vrouwen beschrijft. Zeven bekende vrouwen – Evy Gruyaert, Lieve Blancquaert, Cathérine Ongenae, Uwe Porters, Evangeline Agape, Ahlaam Teghadouini en Elisabeth Lucie Baeten – vertellen hun persoonlijke verhaal over migraine, menopauze, hartaandoening, endometriose, depressie, ADHD, maar ook een zoektocht zonder eindpunt.
De persoonlijke ervaringen van deze vrouwen staan centraal. Ze delen over de symptomen, hun zoektocht naar een diagnose en de impact op de relatie met zichzelf. Ieder verhaal wordt onderbouwd met medische uitleg over de aandoening. De persoonlijke verhalen zijn openhartig en lezen als een trein. Het vrouwenlijf en wat we er niet over weten heeft als doel om de meest recente kennis over het vrouwelijk lichaam te verspreiden. In dat doel is dit boek mijns inziens glansrijk geslaagd.
Het vrouwenlijf en wat we er niet over weten | Sofie Peeters | Uitgeverij Acco | ISBN 9789033402012
Lees ook: In tien stappen naar mentale rust