Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl
bloeddrukmeter

We meten massaal onze dagelijkse stappen, aantal glazen water en slaap, maar bloeddruk meten we vaak te laat. Denk jij dat een hoge bloeddruk alleen iets voor ouderen is? Het is geen ouderdomskwaal, maar kan op elke leeftijd voorkomen. Ook als je gezond eet en vaak sport. Al vanaf 40 jaar is je kans op een hoge bloeddruk verhoogd. Dit komt omdat je bloedvaten stijver worden als je ouder wordt. Je voelt het vaak niet, maar het verhoogt wel de kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of beroerte. Daarom adviseert de Hartstichting om vanaf je 40ste jaarlijks je bloeddruk te meten.

Oorzaak hoge bloeddruk

De oorzaak van een hoge bloeddruk, ook hypertensie genoemd, is meestal onbekend. Er zijn wel een aantal zaken die van invloed kunnen zijn. Bijvoorbeeld door te weinig lichaamsbeweging, ergernissen en blootstelling aan geluid of andere stressfactoren. Ook slaapproblemen, onbewuste angsten en overgewicht kunnen een belangrijke rol spelen. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen en nierschade een negatieve bijwerking hebben. Hoe lager, hoe beter. Door gezond te leven kun je je bloeddruk verlagen. Mensen met hypertensie krijgen vooral adviezen voor een gezonde leefstijl.

Bewegen en sporten verlaagt je bloeddruk. Probeer minstens 2,5 uur per week matig intensief te bewegen. 

Je merkt vaak niks

Juist omdat het vaak voorkomt dat je niets merkt van een (te) hoge bloeddruk is het belangrijk om preventief je bloeddruk te meten. Bij een normale bloeddruk is één keer meten per jaar voldoende. Dat hoeft niet bij de dokter, dat kun je ook gewoon zelf thuis doen. Onderzoeken bevestigen zelfs, dat bij de behandeling van hypertensie een gemiddelde van de thuis gemeten bloeddrukken een beter beeld geven dan de metingen in de spreekkamer van de huisarts. De meting bij de huisarts kan bijvoorbeeld spanningen met zich mee brengen.

De meting is heel eenvoudig, maar ik kan me voorstellen dat je er eerst graag meer over wilt weten. Hoe vind je een betrouwbare bloeddrukmeter en hoe meet je überhaupt je bloeddruk? Volgens de Hartstichting is een meting via de bovenarm betrouwbaarder dan via de pols. Als je een bloeddrukmeter koopt die werkt met een band om je bovenarm heb je minder kans op fouten.

Vijf stappen

Op Hartstichting.nl vindt je een stappenplan die je stap voor stap uitlegt hoe je de meting op een goede manier uitvoert. Wellicht geeft het je een gerust gevoel om eerst het stappenplan door te nemen, voordat je zelf aan de slag gaat.

Stap 1: Ontspannen voor de meting
Stap 2: Bloeddrukband plaatsen
Stap 3: Juiste houding
Stap 4: Meten
Stap 5: Check je bloeddruk en krijg advies

Om een zo betrouwbaar mogelijke schatting van de bloeddruk te verkrijgen, zijn gestandaardiseerde condities van belang: zittend, na 3-5 minuten rust, en minstens 2x aan dezelfde arm. De meting duurt slechts enkele minuten, is pijnloos en zonder schadelijke gevolgen. Een goede thuisbloeddruk is volgens de Nederlandse Vereniging voor Hypertensie tussen de 135/85 en 110/70. Goed om je te beseffen is dat de druk voortdurend schommelt en op elk moment van de dag anders is. Zo is je bloeddruk relatief laag als je slaapt en hoger als je eet, drinkt, medicijnen gebruikt of als je emotioneel bent. Daarom zegt één meting nog niet zoveel. Houd je metingen bij, zodat je ze indien nodig met de huisarts kunt delen.

Lees hier meer over gezondheid

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

tastybasics logo