Met muziek beter nadenken, dat klinkt als muziek in de oren. Op YouTube zijn er honderden muzieklijsten voor een betere concentratie. Ook de muziekapp Spotify stelt na eigen onderzoek dat muziek de beste manier is om je productiviteit te verbeteren. Maar ja, een eigen onderzoek zegt niet zoveel. Er is ook onafhankelijk onderzoek gedaan naar muziek en concentratie. Wat blijkt? Of muziek de concentratie verbetert verschilt per situatie en per persoon. Met onderstaande tips kom je tot jouw ideale concentratie-mix.
Onderzoek naar muziek en concentratie
Naast het onderzoek van Spotify zijn er nog meer onderzoeken gedaan naar muziek en concentratie. Zo is er gekeken of klassieke muziek of witte ruis het denkvermogen van studenten verbetert. Witte ruis is een constant en monotoon achtergrondgeluid, voorbeelden zijn het geluid van regen of een ventilator. Helaas vonden de onderzoekers geen overtuigend bewijs. Muziek of witte ruis verbeterden op verschillende testen de prestatie van het denkvermogen niet. Het leek er zelfs op dat witte ruis een negatief effect had op de concentratie.
Beter nadenken of juist afleidend?
Uit de onderzoeken kwam ook naar voren dat er verschillen bestaan tussen personen. Voor de één werkt muziek vooral motiverend om aan de slag te gaan, waar het voor een ander alleen maar afleidt. Als je in een drukke omgeving zit dan kan muziek ervoor zorgen dat je je niet laat afleiden door andere omgevingsgeluiden. Bijvoorbeeld in een druk kantoor of als je veel verkeer hoort. Als de muziek emoties of herinneringen oproept, dan kan het juist weer afleiden van de taak die je wilt uitvoeren.
Tips: muziek voor betere concentratie
Of muziek je concentratie kan verbeteren verschilt dus per persoon én per situatie. Je kunt hier alleen zelf achter komen door het uit te proberen. Verwacht geen wonderen, maar wie weet ontdek je met de volgende tips een manier waarop muziek jou kan helpen bij je concentratie:
- Probeer verschillende soorten muziek uit, zoals rustige, klassieke of elektronisch muziek.
- Zorg ervoor dat er geen onderbrekingen tussen de liedjes zit, reclames kunnen je afleiden.
- Maak een muzieklijst die je vaker luistert als je een betere concentratie wilt. Muziek die je kent is voorspelbaarder en kan ervoor zorgen dat je in de juiste stemming komt om een moeilijke taak uit te voeren.
- Luister een keer naar muziek zonder tekst, zoals instrumentale muziek of natuurgeluiden.
- Ga op zoek naar een prettig volume van de muziek. Probeer eens keer iets harder of zachter.
- Tot slot: probeer het ook weer eens zonder muziek om te vergelijken wat voor jou het beste werkt.
Bron: Alzheimer Nederland
Lees ook: Laat de innerlijke rockster in je los met Drum Fitness