Heb jij regelmatig keuzestress of hak je probleemloos knopen door? Twijfel je bij belangrijke keuzes, kun je bijvoorbeeld niet kiezen wat je ’s ochtends aantrekt of welk gerecht je van de menukaart in een restaurant wilt bestellen? Sta je uren te twijfelen in een pashokje of je nou het rode of zwarte jurkje zal nemen? Twijfel je of je haar wel goed zit of ben je uren aan het wikken en wegen of je vanavond wel of niet gaat sporten? Bij twijfel niet doen of toch wel? En als je de keuze hebt gemaakt, slaat dan toch weer die twijfel toe of je het wel goed gedaan hebt? Je staat er misschien niet bij stil, maar twijfelen bij het maken van keuzes kost je bakken met energie en kan zelfs stressvol zijn.
Energievretende twijfels
Het bestaat echt: keuzestress. Deze vorm van stress ontstaat doordat je wordt overspoeld met informatie die afgewogen moet worden om een ‘goede’ keuze te maken. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen. Door de veelheid en onoverzichtelijkheid van keuzes ga je twijfelen, word je soms zelfs bang en krijg je een negatief zelfbeeld.
Onbewust maak je dagelijks duizenden keuzes vanaf het moment dat je opstaat totdat je slaapt. Je kiest op basis van je eigen ervaring, tips van je familie en/of vrienden of wat goed voelt. Het aanbod waaruit we kunnen kiezen is enorm gegroeid in de afgelopen decennia. Je wilt graag de goede keuze maken, gaan voor het beste product, de beste dienst en/of de beste beslissing. Hierdoor zie je soms door de bomen het bos niet meer. Denk maar eens aan de verschillende soorten ontbijtkoek die verkrijgbaar zijn in de supermarkt. De hele dag door maak je (onbewust) keuzes en dat begint al ’s ochtends vroeg of je kiest om je bed uit te stappen of nog even blijft liggen. Je kiest wat je aantrekt, wat je eet, waar je werkt en waar je woont. Zo kies je er ook voor om gezond te eten, op tijd naar bed te gaan voor een goede nachtrust en/of om dagelijks voldoende te bewegen.
‘In dit tijdperk hebben we meer keuzes dan ooit. Dat zou betekenen dat we dus ook meer vrijheid en autonomie hebben dan ooit. Toch is het tegenovergestelde aan de hand. We profiteren psychologisch niet van onze keuzevrijheid. Integendeel: de keuzevrijheid is zo overweldigend dat hij ons eerder verlamt.’
Schwartz
Kom voor jezelf op
Keuzestress draagt niet bij aan je gezondheid. Merk je dat je vermoeid raakt bij het maken van beslissingen? Bijvoorbeeld omdat je teveel wilt of juist helemaal niet weet wat je wilt en daardoor geen keuze maakt? Als het maken van keuzes energie kost en je er stress van krijgt dan wordt het tijd om er iets aan te doen. Vraag jezelf af waarom je het maken van de keuzes moeilijk vind. Wil je het zelf of doe je er een ander plezier mee. Neem eens de tijd om na te gaan wat je écht belangrijk vindt. Stel jezelf bijvoorbeeld deze vragen:
- Vind ik het leuk?
- Ben ik er goed in?
- Kan ik ervan leven?
Vaak zitten we onszelf nog in de weg waardoor we keuzestress krijgen. We maken ons zorgen om de mening van anderen of hebben angst om een foute keuze te maken. Twijfelen aan jezelf maakt alles het leven minder leuk en beperkt je omdat het je tegenhoudt. Door voor jezelf op te komen en keuzes te maken zonder je te hoeven verantwoorden, creëer je meer ruimte in je hoofd. Het zorgt letterlijk en figuurlijk voor verlichting. Het is ten slotte jouw keuze. Jij verdient het om je eigen keuzes te maken en je hierin te ontwikkelen. Zo is het oké om nee te zeggen. Realiseer je ook je twijfelen nooit kunt stoppen en dat dé juiste keuze niet bestaat. Ieder voordeel heeft een nadeel en dit geldt ook voor de keuze die je maakt. Blijf dicht bij jezelf. Het gaat immers om jouw keuze.
When your values are clear to you, making decisions become easier
Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl. Ik vertel je Mijn verhaal. Volg je me al Volg me op Instagram? Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven. Ook deel ik regelmatig leuke winacties op mijn feed en vind je korte video’s (onder reels) van mijn workouts.