Op het werk wordt weinig gesproken over leefstijl. Zowel werkgevers als werknemers vinden het moeilijk om het gesprek over leefstijl op gang te brengen, ondanks dat er wel behoefte is van beide kanten. Dat blijkt uit onderzoek van de Arbo Unie.
Over werk-privé balans hebben we het nog wel, maar niet over beweging of voeding. Dat soort gesprekken zijn ook lastig, want hoe ver mag je je als werkgever bemoeien met de leefstijl van je werknemers? Mag jouw baas jou aanspreken op je leefstijl als je bijvoorbeeld rookt of iets te zwaar bent? Of moet het blijven bij het verleiden tot een gezonde leefstijl, zoals het aanbieden van een sportschool abonnement of hulp bij stoppen met roken? Ondanks de grote maatschappelijke aandacht voor gezond leven is dat op de werkvloer minder vanzelfsprekend.
Arbo Unie roept op tot de leefstijldialoog
De Arbo Unie deed onderzoek onder meer dan duizend werknemers en vierhonderd werkgevers. De belangrijkste resultaten uit dit onderzoek zijn dat werkgevers denken dat een derde van hun werknemers geen gezonde leefstijl heeft en 28% van de werkgevers maakt zich daar zorgen over. Meer dan de helft van de werkgevers gaat het gesprek over een gezonde leefstijl niet aan met hun werknemers. Bijna 80% van de werknemers geeft aan dat het onderwerp ‘gezonde leefstijl’ niet wordt besproken.
Lees ook: Mijn gesprek over leefstijl
Een gezonde leefstijl is meer dan een privézaak
Je manier van leven heeft directe gevolgen voor het functioneren op de werkvloer en daarmee het succes van de organisatie. Mensen die veel bewegen, voldoende ontspannen en gezond eten, zitten meestal lekker in hun vel, presteren beter en zijn langer vitaal. Werkgevers merken dus wel degelijk of hun medewerkers een gezonde leefstijl hebben. Toch gaat meer dan de helft van de werkgevers het gesprek over leefstijl niet aan met hun werknemers.
En dat is spijtig, want het gaat juist om de combinatie van sociaal-emotionele én fysieke factoren, die bepalen of iemand lekker in zijn vel zit. Werkgevers vragen zich af of het bespreken van een gezonde leefstijl wel past bij goed werkgeverschap. Hoe en wanneer is het gepast? Wordt het als bemoeizuchtig gezien? Is het niet onnatuurlijk of te geforceerd? In het algemeen wordt leefstijl nog beschouwd als een privé keuze.
Is gezonde leefstijl een privézaak? Gezondheid gaat iedereen aan en speelt overal. Dus ook op de werkvloer. Waarom zou je het dan ook niet onderwerp van gesprek maken? De werkgever heeft een belangrijke rol om het gesprek hierover aan te gaan, zodat medewerkers gezond naar het werk gaan of thuis aan de slag kunnen. Dit hoeft niet geforceerd. Een vraag als ‘Hoe gaat het met je?’ kan het gesprek al openen. Daarnaast zijn werkgevers ook mede verantwoordelijk voor het gedrag op de werkvloer. Denk hierbij aan het assortiment in bedrijfskantines, dat vaak nog te eenzijdig is met de nadruk op vet, zout en zoet. Het aanbieden van groente en fruit beïnvloedt het eetgedrag van werknemers aanzienlijk. Naast het aanbod in het bedrijfsrestaurant heeft mijn werkgever ook de printers en koffieautomaten op strategische plekken neergezet. Dat maakt een wandelingetje tussen het werk door noodzakelijk.
Maak gezond gewoon
Of gezond gewoon is, hangt af van de cultuur binnen een bedrijf. Zo ga ik niet uit mezelf staan tijdens een overleg of een rondje wandelen. Het is de werkgever en leidinggevenden die het voortouw moeten nemen. Zo wordt gewoontegedrag doorbroken. Medewerkers zouden begeleid kunnen worden door workshops te verzorgen of mee te kijken naar het aanbod in de kantine. Ook leidinggevenden kunnen gezondheid als thema in ontwikkel- en jaargesprekken laten terugkomen. Stel jezelf de vragen: Waarom werk je zoals je doet? Voel je je daar prettig bij of wat zou je graag willen veranderen? Ga vooral het gesprek aan met je werkgever!
Foto: Fems Fotografie