Vandaag ben ik 10 dagen frisdrank vrij en dat vier ik het liefst met een colaatje zero. Geen grap, ik heb heel vaak tegen mijzelf gezegd dat mijn frisdrankverslaving wel mee viel. Zo vaak, dat ik er zelf in begon te geloven. ‘Wat is veel te veel? Een colaatje kan toch kwaad? Zeker niet als je de zero variant neemt, want die bevat geen suiker en geen calorieën.‘ Wie ik ook sprak, was het erover eens: beter een colaatje zero dan een ‘normale’ cola. Cola zero bevat geen suiker en geen calorieën. Dat is toch ideaal als je je calorie inname wilt beperken omdat je een beetje op je gewicht wilt letten? Maar als ik (met het schaamrood op mijn kaken) vertelde dat ik anderhalve liter cola zero per dag dronk, werd ik toch heel anders aangekeken.
In 10 jaar tijd 30 procent minder suiker
Als kind dronk ik geen frisdrank. Het is begonnen in mijn studententijd. Iedereen was druk met drank en sigaretten, maar ik vond daar niet zoveel aan. Met een blikje fris met bubbels was ik helemaal in mijn nopjes. Frisdrank drinken is heel normaal in onze maatschappij. Het wordt niet snel bestempeld als een verslaving. En natuurlijk is het iets anders dan een ernstige alcoholverslaving, maar bagatelliseren doe ik het ook niet meer. Als ik aan een ijskoud glas cola zero denk, begin ik al te watertanden. Mijn regel om pas na 14.00 uur cola zero te drinken, werd lunchtijd. Van een paar glaasjes in de week ging het naar een anderhalve liter fles per dag. Ja, je leest het goed. Anderhalve liter. Ik dronk light frisdrank als water.
Geen suiker maar zoetstof
Ik hield mezelf voor dat ik best gezond bezig was, want ik kon beter zero drinken dan normale frisdrank. Nul calorieën dus je komt er niet van aan, maar ik stond niet voldoende stil bij andere mogelijke effecten. Hoewel light frisdranken geen calorieën bevatten, zitten er wel toegevoegde (zoet)stoffen in die je lichaam moet verwerken. Nu is anderhalve liter light frisdrank per dag veel, maar om echt gevaarlijk veel zoetstoffen binnen te krijgen zou je wel 12 literflessen op een dag moeten drinken. Toch is frisdrank geen vervangen van je water en blijft het belangrijk om light frisdranken met mate te consumeren. Die zoetstoffen in je light frisje veroorzaken namelijk een kleine dip in je bloedsuikerspiegel. En kort gezegd, betekent dit dat je zoete trek in stand wordt gehouden én ze mogelijk honger op kunnen wekken.
Afkicken
Al eerder deed ik een poging om geen light frisdranken te drinken. Ik stopte cold turkey, maar ik hield het niet lang vol. De behoefte om mezelf te belonen met cola zero kreeg de overhand. En voordat ik het wist, dronk ik meer frisdrank dan ooit te voren. Maar ik kreeg ook last van mijn buik en begon mij te realiseren dat dit meer met mijn lichaam deed waar ik eerder mijn ogen voor sloot. Ik nam cola zero overal mee naar toe, want ‘je zou maar zonder komen te zitten’. Zo werd ik steeds afhankelijk van een colaatje om mij energiek te voelen.
Precies tien dagen geleden, zei ik tegen mijzelf dat ik dit niet meer wilde. Ik besloot om het toch weer cold turkey te proberen. Alles of niets. Nou ik heb het geweten. De eerste week was heftig, heel heftig. Bloed chagrijnig, hoofdpijn en oververmoeid waren een understatement. Ik merkte enorme energie dips en smachtte naar cola zero. Maar ik deed het niet. Ik downloadde de app ‘I am sober‘ die mij iedere dag helpt herinneren aan mijn ‘nuchterheids-streak’ in dagen én de besparing. In tien dagen heb ik al 23,90 euro bespaard en de verwachte jaarlijkse besparing is maar liefst 872,35 euro. Als dat geen motivatie is, dan weet ik het ook niet meer.
Wellicht ook interessant: Ook van gezond eten kun je teveel eten
Bron: FWS Header: Pexels