Samen met mijn mannen stapte ik midden in de geschiedenis in Museumpark Archeon. We kwamen heel dicht bij de Romeinen en namen een duik in de middeleeuwen. Alles in dit museum is gebaseerd op archeologische vondsten. Alle gebouwen zijn reconstructies uit de geschiedenis. Je waant je hier dus écht in het verleden. Je maakt niet alleen kennis met de gebruiken en leefomstandigheden van die prehistorie, middeleeuwen en romeinse tijd, maar je kunt hier ook veel doen.
Bezoek het Archeon met je Museumkaart
Onze museumkaarten geven toegang tot het museum, maar het is wel nodig om een tijdslot te reserveren via de website. Ook opa en oma gaan gezellig mee. Onze auto’s parkeren we op het eigen parkeerterrein van het Archeon en bij de ingang kopen we meteen een uitrijmunt (€ 8,95 prijspeil 2022). Met een Activiteitenpas (€ 4,25) kunnen kinderen vijf activiteiten doen in het museum, zoals een steen beschilderen, een romeinse helm maken of vilten bij de Pottenkoopman.
Lees ook: De Museumkaart
Het dagelijkse leven van toen
Je bezoek aan het Archeon begint met een korte introductiefilm over de geschiedenis van Nederland. Mijn jongens van zeven en zes jaar hebben hier geen geduld voor. En om eerlijk te zijn, ik ook niet. Heel begrijpelijk dat ze liever op avontuur gaan. Op de eerste etage bevindt zich het Archeologiehuis Zuid-Holland. Ook hier wordt op topsnelheid doorheen gerend, al krijgen de vondsten van menselijke botten en vooral de botten van kindjes en een baby wel aandacht.
We zijn nog maar net aan onze tijdreis begonnen, maar de jongens kijken hun ogen al uit. ‘Mam, er loopt een meneer op blote voeten.’ De reconstructies van gebouwen worden bewoond door Archeotolken. Deze mensen vertellen alles wat je maar wilt weten over het tijdperk waar je op bezoek bent. Het leuke aan dit museum is dat je overal binnen kunt kijken, door de tuinen kunt struinen maar ook dingen kunt doen. Zo varen we met een vlot, leren we boogschieten en maken we vuur.
Een indrukwekkend en bovenal leerzaam avontuur
Dan valt het oog van mijn jongens op de speeltuin. Een grote klimtoren met diverse glijbanen valt goed in de smaak. Tegenover de speeltuin is een doolhof, maar dat viel mijn jongens een beetje tegen. ‘Dit doolhof was echt te makkelijk, mam.’ Daarna strijken we neer in de Romeinse Herberg om wat te drinken. Perfecte timing, want het begint net te miezeren. Als het droog is, bezoeken we het Romeinse badhuis. Hier gaan we met een hamer aan de slag om zelf een Fibula speld te maken. In de Restauratiewerf laten we ons alles vertellen over de indrukwekkende Zwammerdamschepen.
Een dagje tijdreizen maakt hongerig. Met een lekkere portie oerfriet achter onze kiezen, gaan we verder op avontuur. We bezoeken speciale ambachten en leren zwaardvechten. Helaas wordt er zware regenval verwacht waardoor we besluiten om naar huis te gaan. De prehistorie, het riddertoernooi en de gladiator gevechten in de arena bewaren we voor ons volgende bezoek. Des te meer reden om snel weer terug te komen. Een bezoek aan het Museumpark Archeon is een leuke kennismaking met de geschiedenis van Nederland op een informatieve en interactieve wijze. Het is een indrukwekkend, leuk en bovenal leerzaam avontuur voor jong en oud.