Het ene moment heb je niets te doen en het andere moment krijg je de ballen om je oren. Als schietschijf moet je de bal maar tegen zien te houden, terwijl ze snoeihard op je af vliegen. O wee als je de bal doorlaat, want dan krijg je de volle laag. Als keeper wordt je nooit topscoorder van het seizoen. Eigenlijk ben je als de drummer van een band helemaal achterin opgesteld, terwijl de rest de show steelt. Als keeper sta je alleen in je loeigrote doel, terwijl de andere spelers samenwerken in het veld. Als keeper win je niet met penalty schieten en je bent de enige speler die zijn handen gebruikt voor een voetbal. Mijn kind wil niet keepen en ik begrijp hem. Als kind had ik er ook een hekel aan om op keep te staan. Als jij dit zo leest, zou jij dan wel tussen die latten willen staan?
Een hele wedstrijd keepen hoeft niet
Het is zaterdagochtend vroeg. Over een half uur start de voetbalwedstrijd van mijn zoon. In de kleedkamer vertelt de coach de posities aan de spelers. Mijn zoon hoort dat hij aan de beurt is om te keepen. Zijn eerste reactie? Dat ga ik echt niet doen. Met zijn handen in elkaar zit hij snikkend in de kleedkamer. Helaas pindakaas, alle jongens uit het team komen om beurten aan bod om de keepershandschoenen aan te trekken. En nu is het zijn beurt.
Een hele wedstrijd keepen hoeft gelukkig niet. ‘Als je de eerste helft op goal staat, ben je er meteen van af.’ Ik probeer mijn zoon op te beuren en voel me net de tjakka positiviteitsgoeroe. Net als ik denk dat ik hem heb gemotiveerd om het keepersshirt aan te trekken, zegt de coach dat ‘steen, papier en schaar’ zal uitmaken welke speler de eerste helft keept. Ik voel de bui al aankomen en ja hoor, mijn zoon verliest. Nu heb ik het natuurlijk gedaan, ‘want ik zei dat hij de eerste helft moest gaan keepen’.
Voetbal is een teamsport
Het rouleren van de keepersbeurt op jonge leeftijd wordt geadviseerd door de Nederlandse voetbalbond. Zo maken alle spelers kennis met deze rol binnen het team. Ook moet je het keepen eerst uitproberen om te bepalen of je het wel of niet leuk vindt. Zo kun je ook een weloverwogen keuze maken of je op latere leeftijd liever in het veld staat of keeper bent. Voetbal is een teamsport. Het rouleren van de keepersbeurt geeft alle teamleden gelijke kansen om te ervaren hoe het is om doelman te zijn. Dit kan de teamspirit bevorderen en het gevoel van eerlijkheid en gelijkheid binnen het team versterken.
Uiteindelijk heeft mijn zoon zonder mopperen de tweede helft gekeept. En het viel hem toch allemaal toch best mee. Keepen kan een uitdagende positie zijn, maar ook heel lonend. Bij een goede redding is de rest van het team je heel dankbaar. Het grote voordeel van rouleren van de keepersbeurt is dat je na je beurt voorlopig niet meer hoeft. Zo sloot mijn zoon zijn wedstrijd toch met een dikke glimlach af.