De laatste tijd krijg ik steeds meer pigmentvlekken in mijn gezicht. Helaas hoort dit wel een beetje bij het ouder worden. Deze vlekjes zijn de grootste verstoring van mijn huid en hierdoor vind ik dat ik er ouder uit zie dan dat ik ben. Daarom vroeg ik mijn huidtherapeute om advies. Na een uitgebreide huidanalyse met huidscan ben ik begonnen met een MeLine pigmentbehandeling van vier maanden. Deze behandeling is bedoeld om pigment van binnenuit af te breken. In deze blog vertel ik je over het behandeltraject, mijn ervaringen en waar je misschien wel het meest nieuwsgierig naar bent: de resultaten.
Bye bye pigment, hallo stralende huid
De MeLine pigmentbehandeling bestaat uit een combinatie van peelingmaskers, microneedling en producten voor thuisgebruik. Met de behandeling kun je overmatig pigment door bijvoorbeeld zonschade, huidveroudering en hormonale invloeden verminderen. Deze behandeling verwijdert niet alleen zichtbaar overtollig pigment, maar ook het teveel aan pigment in de diepere lagen van de huid. De verzorgingsproducten van MeLine die ik thuis gebruik, zijn onderdeel van de behandeling. Zonder deze producten is de behandeling niet compleet. In de producten zitten ook pigment remmende, onderdrukkende en verminderende ingrediënten.
Behandeling 1: Peel off
De eerste behandeling bestaat uit een MeLine peelingmasker om het oppervlakkige pigment aan te pakken. De peeling verstoort het proces van pigmentaanmaak en stoot pigmentcellen sneller af. Na een grondige reiniging van mijn huid werd het peelmasker aangebracht. De eerste minuten na het aanbrengen van de peeling vond ik mijn huid gevoelig. Mijn huid voelde warm en het tintelde een beetje.
Voorafgaand aan de behandeling werd ik gewaarschuwd voor mogelijke bijwerkingen, zoals tijdelijke roodheid en schilferen van de huid. De roodheid viel mij ontzettend mee. Zodra ik na de behandeling weer buiten stond, kon je niet aan mijn gezicht zien dat ik een peeling had gehad. Een paar dagen na de behandeling begon mijn huid te schilferen. Dit vond ik minder leuk, maar het is wel een goed teken. Zo laat mijn huid de dode cellen los en werkt een overschot aan pigment weg. De velletjes zaten vooral rond mijn neus en mond, maar later ook op mijn voorhoofd. Ik had gerekend op een paar dagen schilferen van de huid, maar dit werden werden twee weken. Iedere huid reageert anders. Af en toe moest ik mijzelf bedwingen om niet aan de velletjes te trekken, maar verder heb ik er geen last van gehad.
Thuisproducten om de huid te verzorgen
Na mijn eerste behandeling kreeg ik MeLine producten mee naar huis om mijn huid goed te verzorgen en te beschermen. Deze producten bevatten veel antioxidanten, verhelderende stoffen, zuren en pigmentremmers waar de huid aan moet wennen. Daarom is het belangrijk om het gebruik van de ze producten langzaam op te bouwen. Het ‘smeerschema’ dat ik mee naar huis kreeg, was dan ook geen overbodige luxe. Ik maakte gebruik van de volgende MeLine producten: een foamreiniger, dag- en nachtserum, restore crème, moist gel en een Home Pigment Masker. Daarnaast bescherm ik mijn huid met SPF 50 van Heliocare.
Behandeling 2: Deep dive
Zo’n maand na de eerste behandeling en het gebruik van de MeLine verzorgingsproducten thuis vind ik dat mijn pigmentvlekken aan de oppervlakte al zichtbaar zijn verminderd. Ook de algehele conditie van mijn huid vind ik beter. Mijn huid is egaler en oogt frisser qua kleur.
Na ongeveer vier weken is het tijd voor de tweede behandeling met de SkinPen. Mijn huidtherapeute vertelde mij dat dit geen leuke behandeling zou zijn. De microneedling stempel behandeling, ook wel ID behandeling genoemd, maakt kleine gaatjes in je huid en daarna wordt wat vloeistof aangebracht. Omdat de huid kleine gaatjes bevat kan de vloeistof met de actieve werkende ingrediënten ook bij het dieperliggend pigment komen. Dit is het hoofd doel van de behandeling, maar de skinpen geeft ook een verstevigende en gladdere huid, ook zonder de speciale vloeistof.
De behandeling van mijn voorhoofd kaaklijn en neus vond ik niet zo prettig. Ik kreeg spontaan het gevoel dat ik moest niezen en de tranen sprongen in mijn ogen. Toch had ik verwacht dat het pijnlijker zou zijn, dus eigenlijk viel het best mee. De behandeling duurde ongeveer een half uur waarna mijn huid warm en wat gezwollen aanvoelde. De dag na de behandeling begon mijn huid weer te schilferen.
Behandeling 3: Peel off
Daarna volgde nog een peeling, gelijk aan de eerste behandeling. Hierna schilferde mijn huid minder dan tijdens de eerste behandeling. Vanaf dit moment keek ik enorm uit naar mijn controle afspraak ookal kan ik de resultaten ook al in de spiegel zien. Grotere pigmentvlekken die ik altijd camoufleerde zijn weg of zie je nauwelijks. De ophopingen aan pigment zijn zichtbaar verminderd en mijn huid toont egaler. Toch is het fijn als bevestiging om dit ook in de huidscan terug te zien.
Controle en resultaten
Al tijdens de behandeling ben ik minder make-up gaan gebruiken. Pigmentvlekken die ik voorheen camoufleerde zijn weg of zie je nauwelijks. Ophopingen van pigment in mijn gezicht zijn zichtbaar verminderd. Hoewel het traject gericht is op de behandeling van de hyperpigmentatie, heeft de behandeling de algehele conditie van mijn huid verbeterd. Ik heb het idee dat ik minder fijne lijntjes heb, mijn huid steviger voelt en ik vind dat mijn huid een gezonde uitstraling heeft.
Op onderstaande foto’s zie je duidelijk het verschil van mijn huid voor de behandeling (links) en na de behandeling (rechts). De foto’s voorafgaand aan de behandeling zijn gemaakt in de winterperiode en de na-foto’s in het voorjaar. Je ziet dat mijn algehele huid wat verkleurd is. Dit is normaal pigment waarvoor de pigmentbehandeling niet werkt. Over het algemeen ben ik heel tevreden over het resultaat, maar je ziet dat ik gevoelig blijf voor pigment, vooral op mijn voorhoofd. De zon trommelt het pigment direct op als de zon zich laat zien. Het blijft dan ook noodzakelijk om het pigment te blijven remmen en onderdrukken. Zeker in de zomermaanden!
Herken jij je in mijn verhaal en heb je ook pigmentvlekjes in het gezicht, op je decolleté of op je handen? Laat je dan vooral eens informeren door een huidtherapeut. Hoe jouw behandeling eruit ziet, is afhankelijk van wat jouw huid nodig heeft.
Op onderstaande foto zie je bovenaan de foto na de behandeling en onderaan de foto voor de behandeling.