Het gebeurt niet vaak dat een heel bos omwaait. Maar de valwind die op 18 juni 2021 over het dorp Leersum raasde, blies in slechts één minuut tijd 16 hectare van het bos in Breeveen omver. De storm die het gebied trof, is een unieke kans voor de natuur. Utrechts Landschap koos ervoor het omgewaaide bos te laten liggen om de komende jaren te zien hoe het zich op eigen kracht herstelt en ontwikkelt.
Ooit stond er een productiebos met rijen grove dennen. Nu is dit bos omgedoopt tot Bosreservaat. Dit betekent dat de natuur zich hier in alle ruimte en rust kan ontwikkelen. Om dit te beleven slingert het Stormpad Breeveen zo’n 800 meter door het getroffen gebied. Dit pad loopt letterlijk tussen, over en onder de bomen door.
Mikado van omgevallen bomen
Via een houten trap bereik je een vlonderpad op 1,5 meter hoogte. Als je over dit vlonderpad loopt, kun je met eigen ogen zien wat de gevolgen zijn van de storm. De ‘mikado’ van omgevallen bomen en dode takken is goed zichtbaar. Tussen de dennen die nog overeind staan, liggen omgewaaide stammen en boomtoppen kriskras door elkaar. Je ziet een wirwar van boomkluiten, takken en hout. In het dode hout broeit het van de insecten en op het hout groeien diverse paddenstoelen. Ook op de wandelpaden liggen nog enkele bomen. Een wandeling over het Stormpad Breeveen is indrukwekkend en biedt je een unieke blik op de gevolgen van de storm en het herstellend vermogen van het bos.
TIP: Scan de aanwezige QR-codes met je telefoon om verhalen te lezen over de storm, het pad en de ontwikkeling van de natuur.
Het startpunt voor deze wandeling is de parkeerplaats Utrechtse Baan. De afstand van het Stormpad Breeveen is 800 meter (heen en terug: 1,6 km). Je kunt deze wandeling goed combineren met de Breeveen wandelroute of het Kabouterpad Leersumse veld.