Laatst vroeg mijn zoon wat stress is en ik stond met een mond vol tanden. Hoe leg ik dat nou uit aan mijn zevenjarige? Stress hoort bij het leven. Daar heeft iedereen mee te maken. Ook kinderen. Denk aan prestatiedruk, sociale druk, familieproblemen, veranderingen in hun omgeving en gezondheidsproblemen. Sterker nog, maar liefst één op de twee kinderen maakt voor het 18e levensjaar één of meer schokkende gebeurtenissen mee, direct of als getuige, die voor langdurige stress zorgen.*
Als je hoofd te vol zit
Het uitleggen van stress aan kinderen kan het beste gebeuren op een eenvoudige en begrijpelijke manier.
1. Begin met het bespreken van gevoelens: Leg uit dat iedereen verschillende gevoelens heeft, zoals blij, boos, verdrietig of bang. Vertel dat stress een ander gevoel is dat mensen kunnen ervaren.
2. Definieer stress: Leg uit dat stress een reactie is van het lichaam en de geest op uitdagende of overweldigende situaties. Het kan voelen alsof er te veel dingen tegelijkertijd gebeuren of dat er te veel van je wordt verwacht.
3. Gebruik voorbeelden: Geef concrete voorbeelden van situaties die stress kunnen veroorzaken bij kinderen, zoals een moeilijke toets, een ruzie met een vriendje, een drukke planning of een verandering in de omgeving.
4. Bespreek lichamelijke reacties: Leg uit dat stress ook lichamelijke reacties kan veroorzaken, zoals sneller ademen, een snellere hartslag, buikpijn of hoofdpijn. Vertel dat dit normale reacties zijn van het lichaam, maar dat het belangrijk is om te leren hoe je ermee om kunt gaan.
5. Benadruk dat stress normaal is: Leg uit dat iedereen wel eens stress ervaart, zelfs volwassenen. Het is een normaal onderdeel van het leven, maar het is belangrijk om te leren hoe je ermee om kunt gaan.
6. Bespreek manieren om met stress om te gaan: Leg uit dat er verschillende manieren zijn om met stress om te gaan, zoals praten met iemand die je vertrouwt, ontspanningsoefeningen doen, je gedachten opschrijven, leuke activiteiten doen of even pauze nemen.
7. Moedig open communicatie aan: Vertel kinderen dat het belangrijk is om met volwassenen te praten als ze zich gestrest voelen. Ze moeten weten dat ze altijd bij iemand terecht kunnen voor steun en hulp.
Breinbijsluiter
Je brein speelt een belangrijke rol bij het ervaren van stress. Wanneer je brein een stressvolle situatie detecteert, stuurt het signalen naar je lichaam om zich voor te bereiden op actie. Als ouder vraag ik mij af wat ik kan doen om het brein van mijn kinderen gezond en veerkrachtig te houden? Het antwoord op deze vraag vond ik in de Breinbijsluiter: een driedelige animatie over stress, tegenslag en veerkracht. De eerste gaat over de ontwikkeling van het brein, de tweede breinbijsluiter is gericht op ouders én de derde is speciaal voor jongeren.
De breinbijsluiter bestaat uit de volgende animaties:
- Het brein. Deze animatie gaat over hoe het brein zich vanaf de conceptie ontwikkelt, hoe stress en tegenslag die ontwikkeling kunnen beïnvloeden en wat een veerkrachtig brein inhoudt.
- Volwassenen. Deze animatie is voor (aanstaande) ouders en gaat over wat je als ouder kunt doen om je eigen brein en dat van je kind(eren) kalm en veerkrachtig te houden.
- Jongeren. Deze animatie is voor jongeren en gaat over de invloed van ingrijpende jeugdervaringen op je brein en wat je als jongere kunt doen om daarmee om te gaan.
- Kinderen. Voor kinderen is een reeks van animaties gemaakt, waarin achtereenvolgens uitleg wordt gegeven over de ontwikkeling van het brein, de invloed van stress op het brein, welke nare dingen kinderen kunnen meemaken en wat je kunt doen om je brein kalm en veerkrachtig te houden.
Heldere uitleg over stress bij kinderen
De Breinbijsluiter laat ouders zien dat zij een grote rol spelen n het ontwikkelen van een veerkrachtig brein van hun kind. Eigen nare jeugdervaringen of huidige stressvolle omstandigheden kunnen het brein van kinderen beïnvloeden. Ook laat de breinbijsluiter zien dat hoe ouders ervoor kunnen zorgen dat zij zelf een kalm en veerkrachtig brein hebben. En hoe belangrijk de steun uit hun omgeving daarbij is. Voor henzelf én voor hun kinderen. De Breinbijsluiter is bedoeld voor alle kinderen, dus ook voor kinderen die zelf geen (chronische) stress ervaren bij het opgroeien. Zij leren dat dit wel het geval kan zijn voor andere kinderen en ze horen wat ze kunnen doen voor een vriendje of vriendinnetje.
Meer over stress
- Survival voor stresskippen
- Keuzestress
- Kleur je stress weg
* https://rakevragen.nu/
Header: Augeo Foundation