‘Zou je niet liever willen dat je kinderen veerkrachtig zijn in plaats van gelukkig?’ Deze vraag zette mij aan het denken, want altijd maar gelukkig zijn, is dat eigenlijk wel iets om na te streven? We hebben allemaal wel eens een dag waarop je minder lekker in je vel zit, toch? Geluk is een momentopname en voor iedereen anders. Soms is het er en soms niet. Althans bij mij. Ik ben niet altijd gelukkig, maar zoek wel iedere dag naar geluksmomenten. Met geluk bedoel ik misschien ook wel veerkracht. Ik zie graag dat mijn kinderen tevreden zijn met zichzelf en hun leven. En hoop dat ze de juiste skills zullen beheersen om om te gaan met alles wat op hun pad komt.
Omgaan met teleurstelling en tegenslag
Veerkracht is de vaardigheid om met teleurstelling en tegenslag om te gaan. Om op te staan en door te gaan nadat een (onverwachte) gebeurtenis in je leven zich voordoet. En ja vroeg of laat, krijgt iedereen met dergelijke gebeurtenissen te maken. Denk maar aan het zakken voor je eindexamen, een echtscheiding, een brand, een ongeluk, ontslag of de dood van een geliefde. Heftige tegenslagen horen bij het leven, maar niet iedereen is altijd even veerkrachtig. Sommige mensen hebben niet de kracht om zelf terug te veren. Ze zijn snel van slag, blijven bij de pakkeneer zitten, hebben een negatief zelfbeeld en zijn angstig. Dit zijn allemaal voorbeelden van signalen van een gebrek aan veerkracht. Een verminderde veerkracht komt op alle leeftijden voor. Zo spelen ervaringen tijdens de kindertijd een belangrijke rol en bepalen voor een deel onze persoonlijkheid en hoe we in het leven staan.
Lees ook: Bewegen voor je brein
Iedereen kan veerkracht ontwikkelen
Niet iedereen wordt geboren met een gezonde portie veerkracht, maar goed nieuws is dat iedereen dit kan ontwikkelen. Die veerkracht is belangrijk om staande te blijven in moeilijke tijden en om creatieve oplossingen voor problemen te bedenken. Eigenlijk zou je wel kunnen zeggen dat veerkracht een positieve invloed heeft op alle terreinen van het leven. Veerkracht vormt een buffer, maar zorgt ook voor herstel van je mentaal welbevinden. Je hebt het vermogen om jezelf op te peppen en door te pakken.
Om het hoofd te bieden aan die tegenslagen, zijn er in de eerste plaats de juiste vaardigheden nodig. Veel vaardigheden en competenties die belangrijk zijn voor ons mentaal welbevinden zijn, dragen ook bij aan meer veerkracht. Denk hierbij aan het reguleren van emoties, positief denken en flexibiliteit. Hierbij kan het helpen om duidelijke doelen voor jezelf te stellen, afleiding te zoeken in dingen die jij belangrijk vindt, optimistisch te blijven en hulp te vragen. Veerkracht vereist net als fysieke spieren oefening en onderhoud. Blijf jezelf uitdagen om te zoeken naar mogelijkheden in plaats van beperkingen. Veerkrachtig zijn en blijven vraagt dus om jezelf te blijven ontwikkelen. Die moeite is het waard. Het is geen overbodige luxe om je veerkracht te vergroten.
Je kunt drie keer vallen, zolang je maar vier keer opstaat.