Van 6 t/m 10 november vindt de Week tegen Ondervoeding plaats. Vorig jaar vond deze campagne voor het eerst in Nederland plaats en dit was een groot succes. Als je aan ondervoeding denkt, dan denk je misschien dat het in Nederland wel mee zou vallen. Toch komt het vaak voor bij ouderen en zieke volwassenen en kinderen. Naar schatting zijn 15 tot 20% van de bewoners in het verpleeghuis ondervoed. In de thuiszorg is dat maar liefst 30 tot 40%.
Gewichtsverlies is niet per sé gezond
Iemand die ziek is, heeft de grootste kans om ondervoed te raken. Bij ziekte heeft het lichaam namelijk veel energie nodig om te herstellen, maar de patiënt heeft juist weinig zin in eten of drinken. Maar ook niet-zieke ouderen lopen een risico: de eetlust en activiteit neemt vaak af bij het ouder worden waardoor men ongemerkt mogelijk minder eet dan het lichaam nodig heeft.
Ondervoeding ontstaat als iemand een langere tijd minder energie of voedingsstoffen binnen krijgt, dan nodig is om gezond te blijven. Dat leidt vervolgens tot een lager gewicht en het slechter functioneren van het lichaam. Dit komt vooral door de afname van de spiermassa en een tekort aan eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines en mineralen. En dat heeft natuurlijk een grote invloed op je gezondheid.
Ook kan dit vervelende gevolgen met zich meebrengen, zoals daling van de weerstand, infecties, een verhoogd medicijngebruik en toename van de zorgcomplexiteit. Helaas kampen nog te veel kwetsbare ouderen en zieke volwassenen en kinderen met ondervoeding en de gevolgen hiervan. Het is belangrijk om dit te voorkomen en ongewenst gewichtsverlies vroeg te signaleren.
Goed gevoed of ondervoed
Uit onderzoek blijkt dat ondervoeding afneemt als er screening plaatsvindt en aandacht voor is. De Week tegen Ondervoeding draagt bij aan het vergroten van het bewustzijn. In deze week stimuleert het Kenniscentrum Ondervoeding zoveel mogelijk professionals om zelf actie te ondernemen. Het Kenniscentrum roept op alert op ondervoeding te zijn bij alle volwassenen of kinderen met een ziekte en (kwetsbare) ouderen.
Via de test ‘Ben ik ondervoed?’ kun je nagaan of je een verhoogd risico hebt op ondervoeding.
Meer blog over gezondheid
Gezond leven kost geld
Bosbaden in je tuin
Toenemende nierschade